Ziarul care ține cu românul

Dezbatere publică: Modificarea Regulamentului pentru taxa de salubrizare

Dezbatere publică: Modificarea Regulamentului pentru taxa de salubrizare

 

“Punem în dezbatere publică modificarea Regulamentului pentru taxa de salubrizare, publicând integral documentul pe site-ul sibiu.ro. Sibienii pot transmite timp de o lună observații și sugestii cu privire la acesta, folosind mijloacele de comunicare electronice. Precizez că această modificare este o obligație legală pe care o avem de a implementa modul de taxare numit “plătește pentru cât arunci”, instituită pentru a atinge țintele de reciclare și reutilizare a deșeurilor stabilite prin legislația națională.” (Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu)

 

Modificarea Regulamentului este necesară și pentru alinierea taxei la noilor tarife ale operatorilor de salubrizare. De asemenea, taxa trebuie aliniată cu noii indicatori de colectare selectivă pe care România trebuie să îi respecte:

  • maxim 40% de deșeuri reziduale din totalul cantității de deșeuri generate
  • 13,8% deșeuri reciclabile
  • 46,2% biodeșeuri

 

Principala modificare din Regulament este modul de calcul al taxei și anume: taxarea nu se va mai face în funcție de numărul de persoane, ci în funcție de numărul de ridicări lunare a pubelelor, în baza unui abonament care include un anumit număr de ridicări pe fiecare tip de deșeu.

 

Tipuri de abonamente:

 

Tip abonament Număr goliri recipiente/ an Cost abonament /an:

 

Rezidual BIO Plastic / Metal Hârtie / Carton
120 l 120 l 240 l 240 l
ECO 12 36 24 12 346 lei
PRACTIC 26 36 24 12 430 lei
MAXI 36 36 24 12 490 lei

 

Optarea pentru un tip de abonament:

În primă fază, tuturor cetățenilor li se va atribui abonamentul PRACTIC din oficiu.

Trecerea la abonamentul ECO se face doar în condițiile limitative stabilite de Regulament și anume:

  • Pentru cetățenii care locuiesc la case – dacă în anul 2021 numărul de ridicări a pubelei negre a corespuns cu numărul redus de ridicări prevăzut de abonamentul ECO, din anul 2022 se poate solicita de către cetățean trecerea la abonamentul ECO
  • În cazul cetățenilor de la blocuri – dacă pe parcursul anului 2021, locatarul face dovada că în 10 din cele 12 luni ale anului a valorificat deșeurile reciclabile prin înscrierea în programul Reciclează Activ. Acest Program presupune valorificarea deșeurilor reciclabile prin predarea acestora la unul dintre cele 6 centre private de reciclare, lista centrelor urmând să fie afișată pe site-ul sibiu.ro, după aprobarea noului Regulament.

Trecrea la abonamentul MAXI se poate face la cerere, oricând pe parcursul anului, fără a fi necesară îndeplinirea vreunei condiții

Sibienii pot trimite sugestii de modificare în scris, pe adresa de email [email protected], până în data de 17.01.2021.

Regulamentul a fost publicat pe sibiu.ro, aici: https://www.sibiu.ro/ro2/hotarari/proiecte_dezbatere/2020/pro_hot_dez_17.12.2020.pdf

Acesta va fi supus aprobării Consiliului Local în ședința din luna ianuarie, noua taxă aplicându-se începând cu aceeași lună.

 

ZIUA ONLINE ZIARUL CARE ȚINE CU ROMÂNUL

Pentru toate informațiile necesare, urmăriți-ne pe Facebook:

Pagină: https://www.facebook.com/ziuaonlinesb/

Grup: https://www.facebook.com/groups/918635891535002/

ZIUA ONLINE PREZENTĂ LA DATORIE!

Detectiv Sibiu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *