Ziarul care ține cu românul

Digitalizarea, pusă în discuție la Biblioteca Astra

Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu și Compania Arcanum organizează vineri, 22 martie 2024, începând cu ora 12:00, evenimentul „Digitalizare/DigitalizOare?” adresat publicului larg și, în special, profesioniștilor din structurile info-documentare. Acțiunea are menirea de a aduce în prim-plan importanța digitalizării atât din perspectiva conservării și punerii în valoare a colecțiilor diferitelor instituții, cât și prin prisma accesibilizării informației. Se va pune în discuție importanța digitalizării în perioada contemporană, iar specialiștii invitați la eveniment vor încerca să lămurească acest aspect.

Răzvan Pop, manager al Bibliotecii ASTRA Sibiu, va vorbi despre parteneriatul dintre instituția pe care o conduce și compania Arcanum, precum și despre beneficiile în favoarea utilizatorilor.

Biszak Előd, CEO Arcanum, va evidenția procesele care stau în spatele unei baze de date – de la scanare la utilizarea inteligenței artificiale.
Ioan Milică, Director General al Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” Iași, va face o expunere privitoare la colaborarea în domeniul digitalizării între o bibliotecă universitară și o firmă privată.

Marius Cosmeanu, jurnalist, va sublinia importanța bazei de date Arcanum pentru un gazetar.

Ștefan Baghiu, lect. univ. dr. la Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu, va prezenta modul în care este utilizată baza de date Arcanum la ULBS.

Cristina Dema, muzeograf al Muzeului Presei „Sever Bocu” Jimbolia, va releva informații privitoare la cooperarea dintre muzeu și Arcanum.

Declarația managerului Bibliotecii ASTRA Sibiu, Răzvan C. Pop

„Digitalizarea este unul dintre procesele importante în bibliotecă, extinzând accesul la informație și cunoaștere, îmbunătățind serviciile oferite și facilitând noi moduri de cercetare și colaborare. Suntem deja în era tehnologiei și ne îndreptăm înspre transformarea completă a ceea ce înseamnă serviciile de bibliotecă, al cărei rol transcende accepțiunea clasică, devenind un centru cultural care coagulează proiecte, idei, manifestări ale comunității. Mai mult ca oricând, resursele info-documentare sunt accesibile publicului, iar acest lucru se datorează digitalizării. Mulțumită acestui efort de a transpune informația scrisă în baze de date digitale, generațiile viitoare vor avea la dispoziție informații reflectate în scrierile din diferite perioade istorice, pentru o mai bună înțelegere a evenimentelor și a evoluției societății ca întreg.” – afirmă Răzvan C. Pop, manager al Bibliotecii ASTRA Sibiu, referindu-se la rolul digitalizării în societatea contemporană.
Evenimentul „Digitalizare/DigitalizOare?” se va desfășura la sediul bibliotecii publice sibiene, în spațiul American Corner Sibiu, corp B, et. 5, începând cu ora 12:00.

NU UITA!

Esti martorul unui eveniment sau ai informaţii care ar putea deveni o ştire?

Trimite-ne un mesaj la numărul 0742.566.653, WhatsApp, Signal sau Telegram

ZIUA ONLINE ZIARUL CARE ȚINE CU ROMÂNUL

Reclame: https://ziuaonline.com/reclame/

Pagină: https://www.facebook.com/ziuaonlinesb/

Grup: https://www.facebook.com/groups/918635891535002/

ZIUA ONLINE PREZENTĂ LA DATORIE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *