Ziarul care ține cu românul

Caracatița de la Bacău, mafia locală și căminele pentru bătrâni

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Bacău au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspecții:

DIACONU EUSEBIU – IANCU, la data faptelor și în prezent consilier din cadrul Consiliului Local Bacău,

ILIE DIANA, la data faptelor și în prezent șef Serviciu Tineret și Informare Cetățeni în cadrul Primăriei Municipiului Bacău,

DIMOFTE MAGDA la data faptelor și în prezent director al Căminului pentru Persoane Vârstnice Bacău,

BONDALICI GABRIELA, la data faptelor și în prezent contabil șef al Căminului pentru Persoane Vârstnice Bacău

GHERVASE ANDREEA MONICA, la data faptelor și în prezent inspector de specialitate administrație publică și responsabil achiziții în cadrul Căminului pentru Persoane Vârstnice Bacău,

TANȚOȘ IULIAN MIHAI, la data faptelor consilier administrație publică și responsabil achiziții în cadrul Căminului pentru Persoane Vârstnice Bacău,

BOSTAN SORIN, la data faptelor și în prezent director al Școlii Gimnaziale ”Constantin Platon” Bacău,

CEAUȘU MĂRIOARA – CORNELIA la data faptelor și în prezent administrator al Grădiniței cu program prelungit nr. 33 din componența Școlii Gimnaziale ”Constantin Platon” Bacău,

I.V.R., reprezentant legal al S.C. ORION MOB S.R.L., S.C.  RALDIA DISTRIB S.R.L.,

  • M. și M. A., reprezentanți legali ai S.C. CASA DECOR ONLINE S.R.L,

S.C. ORION MOB S.R.L., S.C. RALDIA DISTRIB S.R.L și S.C. CASA DECOR ONLINE S.R.L.

  • A. persoană fizică fără calitate specială,

în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea, în formă simplă și continuată, a unor infracțiuni de constituirea unui grup infracțional organizat și abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, forma participației penale fiind autoratul, instigarea respectiv complicitatea.

În ordonanța procurorilor se arată că:

La începutul anului 2022, suspecții Diaconu Eusebiu – Iancu, Ilie Diana și I. V. R., ar fi constituit o grupare infracțională, sprijinită de către suspecții Dimofte Magda și Bostan Sorin, ce ar fi acționat în mod coordonat până în luna decembrie 2023, în scopul fraudării procedurilor de achiziții publice și obținerea unor foloase necuvenite de către membrii grupului.

În contextul menționat mai sus, suspectul Diaconu Eusebiu – Iancu, în calitate de consilier în cadrul Consiliului Local Bacău, la diferite intervale de timp și în interesul grupului, ar fi promovat direct sau indirect, mai multe proiecte de hotărâri în cadrul Consiliului Local al Municipiului Bacău pentru asigurarea fondurilor necesare Căminului pentru Persoane Vârstnice Bacău și Școlii Gimnaziale ”Constantin Platon” Bacău, instituții publice “selectate” de membrii grupării pentru a fi implicate în activitatea infracțională.

După alocarea fondurilor, au încheiat mai multe contracte de achiziții publice

După alocarea fondurilor, suspecții Dimofte Magda și Bostan Sorin, beneficiind și de ajutorul celorlalți suspecți, cu încălcarea prevederilor legale (fără o consultare efectivă a ofertelor de preț de pe platforma SEAP și prin acceptarea ofertelor de preț cu o valoare mult mai mare inserate pe platformă) ar fi încheiat cu S.C. Orion Mob S.R.L., S.C.  Raldia Distrib S.R.L. și S.C. Casa Decor Online S.R.L., controlate de oamenii de afaceri menționați mai sus, mai multe contracte de achiziții publice. Aceste demersuri ar fi avut ca finalitate prejudicierea bugetului de stat cu suma de 1.178.611 lei, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit, în același cuantum, pentru societățile respective.

În cauză au fost dispuse mai multe măsuri asiguratorii, fiind indisponibilizate efectiv active ce aparțin suspecților cercetați până la concurența integrală a prejudiciului adus bugetului de stat, respectiv bunuri imobile (case și terenuri) precum și sumele de bani identificate și existente în conturile bancare deschise la diferite instituții financiare.

Suspecților li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

NU UITA!

Esti martorul unui eveniment sau ai informaţii care ar putea deveni o ştire?

Trimite-ne un mesaj la numărul 0742.566.653, WhatsApp, Signal sau Telegram

ZIUA ONLINE ZIARUL CARE ȚINE CU ROMÂNUL

Reclame: https://ziuaonline.com/reclame/

Pagină: https://www.facebook.com/ziuaonlinesb/

Grup: https://www.facebook.com/groups/918635891535002/

ZIUA ONLINE PREZENTĂ LA DATORIE

FOTO CU CARACTER INFORMATIV

SURSA FOTO: https://www.desteptarea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *