Ziarul care ține cu românul

Aurul românesc pe cale să se întoarcă acasă

Proiectul a fost depus de Liviu Dragnea și de Șerban Nicolae.

Se pare că acest proiect a fost votat în Comisia de buget-finanţe a Senatului.

Senatorii au dat raport favorabil proiectului, pentru modificarea şi completarea Legii nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României.

S-au înregistrat şapte voturi „pentru”, două „împotrivă” şi o abţinere.

La articolul 30, după alineatul (3) se adaugă un alineat nou, alin. (4), având următorul cuprins:

«Din rezerva constituită, Banca Naţională a României poate depozita aur în străinătate exclusiv în scopul obţinerii de venituri prin tranzacţionare şi alte operaţiuni specifice.

Depozitele de aur constituite de Banca Naţională a României în străinătate nu pot depăşi 5% din cantitatea totală de aur constiuită ca rezervă»”, prevede proiectul de act normativ care vizează şi modificarea denumirii acestui capitol din „Administrarea rezervelor internaţionale” în „Administrarea rezervelor”.

Cum argumentează Dragnea și Nicolae acest proiect?

„Evoluţia economiei româneşti din ultimii ani indică o tendinţă pozitivă, cu creştere economică constantă, solidă şi sustenabilă, cu inflaţie moderată, în limite controlabile şi cu o stabilitate predictibilă a monedei naţionale.

În mod cert, rezultatul acestei evoluţii îl determină politicile macro-economice guvernamentale, în cadrul legislativ aplicat şi măsurile prudenţiale corective adoptate de Ministerul Finanţelor Publice şi Banca Naţională a României.

Faţă de perioada anterioară aderării României la Uniunea Europeană, pe fondul atingerii statutului de economie funcţională de piaţă, dar şi faţă de perioada de criză internaţională, situaţia actuală este semnificativ îmbunătăţită, îndreptăţind o abordare diferită în privinţa unora dintre practicile prudenţiale.

Perspectivele se menţin pe linia unei evoluţii similare, fără pericolul unor crize semnificative, blocaje sau alte influenţe negative majore”.

Sursa: https://www.capital.ro

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *