Ziarul care ține cu românul

Declarații de presă susținute de Președintele României înaintea participării la reuniunea extraordinară a Consiliului European  

Declarații de presă susținute de Președintele României, domnul Klaus Iohannis, înaintea participării la reuniunea extraordinară a Consiliului European

 

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut vineri, 21 februarie a.c., la Bruxelles (Regatul Belgiei), declarații de presă înaintea participării la reuniunea extraordinară a Consiliului European.

Vă prezentăm în continuare transcrierea declarațiilor de presă:

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Bună dimineața! Continuăm astăzi discuțiile pe bugetul Uniunii pentru următorii șapte ani. Ieri am avut o rundă în plen în care fiecare și-a exprimat punctul de vedere. Eu am reiterat importanța coeziunii pentru noi, este vorba despre bani pe care îi investim în fiecare comunitate, sunt bani care ajung practic la fiecare român și ne ajută să ajungem la un nivel de dezvoltare, la un nivel de trai comparabil cu celelalte state din Uniunea Europeană. Pe de altă parte, am subliniat încă o dată că Politica Agricolă Comună este un pilon de bază, trebuie finanțat și, pentru România, aceste fonduri sunt foarte importante, cu un accent special pe fondurile destinate dezvoltării rurale, unde au apărut în această propunere de buget reduceri care ni se par prea mari.

Pe de altă parte, am arătat că este nevoie de un buget suficient de mare, în ansamblu, pentru a putea finanța și celelalte proiecte ale Uniunii, proiectele de modernizare, cercetare și așa mai departe. Părerile au fost destul de împărțite, trebuie să spun lucrurilor pe nume. Sunt state membre care își doresc un buget considerabil mai mic decât cel propus.

Majoritatea dintre noi ne dorim un buget cel puțin atât cât este propus sau mai mare. Au urmat discuții în formate mici, bilaterale, reprezentanții statelor cu conducerea Consiliului și Comisiei, aceste discuții au durat până la ora 6 dimineața, când am intrat eu cu echipa mea la negocieri, însă rezultatul este, cel puțin până în momentul acesta, dezamăgitor. Nu pot să spun că s-au făcut progrese. Pozițiile nu s-au apropiat și, astăzi, peste câteva minute, intrăm iarăși într-o ședință în plen și încercăm să vedem dacă putem să obținem un progres în aceste negocieri. Aici ne aflăm astăzi. Ar fi bine să obținem un progres, dar majoritatea dintre noi sunt, trebuie să recunosc, destul de sceptici.

Jurnalist: Ați avut o întrevedere bilaterală cu Charles Michel și Ursula von der Leyen, liderii instituțiilor UE. Cum au întâmpinat și ce input politic au dat ei propunerilor și doleanțelor României în ceea ce privește bugetul?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Trebuie să spun că atât Președintele Charles Michel, cât și Președinta Ursula von der Leyen au fost deschiși propunerilor noastre și, după ultima discuție pe care am avut-o acum câteva săptămâni cu Preşedintele Consiliului, au apărut modificări în propunerea de buget, care vin în întâmpinarea solicitărilor noastre. Dar, sigur, este o parte din negociere, dar până când nu avem unanimitate pe buget, nu avem buget, avem doar discuții și propuneri.

Jurnalist: La sesiunea de acum, se va discuta pe o nouă propunere, s-au făcut deja modificări, sau doar luați în calcul să vă mai vedeți până la summitul din martie?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Tehnic, ceea ce avem în față, propunerea, se numește un NegoBox, ceva de negociat. Nu se pot face multe modificări aici. Dacă nu ne înțelegem pe această propunere, ea trebuie uitată și venit cu altă propunere care, iarăși, va necesita zile până se elaborează, se renegociază. Deci procesul s-ar putea să fie unul destul de lung până în final.

Jurnalist: Asta presupune un nou summit, înaintea Consiliului…

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Cel puțin încă un summit. Lucrurile, dacă avansează în ritmul cum au avansat ieri și azi-noapte, vor necesita încă multe întâlniri.

 

Jurnalist: Mr. President, one in English. Is there going to be a summit in March now? / O întrebare în limba engleză. Va avea loc un summit în luna martie?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: We will see. Most of us are not very optimistic if we expect a result, so it’s very likely that we will have a new summit dedicated to the MFF. / Vom vedea. Mulți dintre noi nu suntem foarte optimiști în ceea ce privește un rezultat, deci este foarte probabil să avem un nou summit dedicat Cadrului Financiar Multianual.

Jurnalist: Is there a date? / Există și o dată stabilită?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Not yet. We have not even discussed this. / Nu încă. Deocamdată nici nu am discutat acest aspect.

Jurnalist: Față de ieri, cam cât de încrezător sunteți astăzi că se va ajunge la un acord, dacă ieri aveați 50-50?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Din punctul meu de vedere, trebuie să ne păstrăm energie și optimism, pentru că în final vrem să ajungem cu toții la un buget acceptabil. Dar, șansele, cu certitudine, nu sunt mai bune astăzi decât au fost ieri. Vă mulțumesc! Thank you!

 

ZIUA ONLINE ZIARUL CARE ȚINE CU ROMÂNUL

Pentru toate informațiile necesare, urmăriți-ne pe Facebook:

Pagină: https://www.facebook.com/ziuaonlinesb/

Grup: https://www.facebook.com/groups/918635891535002/

ZIUA ONLINE PREZENTĂ LA DATORIE!

Detectiv Sibiu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *