Ziarul care ține cu românul

Fals instalator sibian demascat de polițiști după 13 furturi

”INSTALATOR”  DEMASCAT  DE  POLIȚIȘTII BIROULUI DE INVESTIGAȚII CRIMINALE SIBIU

În perioada ianuarie – iunie a.c., la nivelul Poliției Municipiului Sibiu s-au înregistrat 13 plângeri prin care se reclamă faptul că un bărbat necunoscut, sub pretextul că lucrează ca instalator, a pătruns în locuințe de pe raza municipiului Sibiu, de unde a sustras diverse sume de bani.

În urma cercetărilor preliminare efectuate de către polițiștii Biroului de Investigații Criminale Sibiu, s-a stabilit că faptele ar fi fost comise de aceeași persoană, în cauză fiind deschis un dosar de cercetare penală privind săvârșirea infracțiunii de furt.

La data de 22 iunie a.c., pe raza municipiului Sibiu, ca urmare a activităților operative desfășurate în cauză, polițiștii de investigații criminale au depistat presupusul autor, în persoana unui bărbat în vârstă de 52 de ani, din județul Gorj.

Din investigațiile desfășurate, a reieșit că bărbatul și-ar fi selectat victimele vizând persoanele în vârstă și care locuiesc la bloc, pe care le-ar fi urmărit pe stradă, iar după ce acestea intrau în locuință, le-ar fi abordat sub pretextul că este instalator sau angajat al rețelelor de cablu, spunându-le că vecinii fie au fost inundați, fie au nevoie de înlocuirea unor echipamente electronice care necesită tranzitarea locuinței victimei. Cu intenția de a observa locul de păstrare a banilor, bărbatul ar fi solicitat apoi victimelor sume mici de bani, necesare cumpărării de piese pentru reparații, după care le-ar fi distras atenția și ar fi sustras banii din locuință. În unele cazuri, presupusul autor purta mască și mănuși sanitare.

Prin cele 13 fapte comise în municipiul Sibiu, gorjeanul ar fi creat un prejudiciu în valoare de 40.000 de lei.

Cu ocazia verificărilor, polițiștii sibieni au constatat că persoana în cauză este urmărită la nivel național începând din data de 03.06.2020, când Judecătoria Câmpulung a emis pe numele bărbatului un mandat de executare a pedepsei închisorii, fiind condamnat la executarea unei pedepse de 7 ani de închisoare pentru săvârșirea mai multor infracțiuni de furt calificat prin același mod de operare.

Persoana în cauză a fost încarcerată în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul I.P.J. Sibiu, iar cercetările continuă în vederea documentării întregii activități infracționale a bărbatului.

Poliția Sibiu atrage din nou atenția cu privire la acest mod de operare: furtul prin împrietenire.

Unul dintre modurile de operare ale hoților care fură din locuințe este cel „prin împrietenire”. Acești infractori acționează prin atribuirea unor calități false și distragerea atenției. Astfel, ei încearcă să ajungă în casele oamenilor, pentru a le sustrage banii sau bunurile de valoare.

Acest tip de infractor este politicos și pretinde a fi un reprezentant al unor autorități publice, companii de gaze, cablu, apă sau electricitate și face parte din categoria persoanelor convingătoare și insistente. Sunt cazuri în care poartă adesea salopete cu logo-ul companiei.

În acest context, facem următoarele recomandări:

  • nu permiteți accesul persoanelor necunoscute în locuință, iar dacă este necesară efectuarea unor lucrări de reparații TV, internet, instalații sanitare sau altele, solicitați prezentarea legitimației.

  • rugați un vecin să fie de față atunci când în locuința dumneavoastră se desfășoară lucrări de reparații.

  • nu plătiți astfel de servicii pe loc, ci ulterior lucrărilor, după emiterea unei facturi.

 

Detectiv Sibiu

ZIUA ONLINE ZIARUL CARE ȚINE CU ROMÂNUL

Pentru toate informațiile necesare, urmăriți-ne pe Facebook:

Pagină: https://www.facebook.com/ziuaonlinesb/

Grup: https://www.facebook.com/groups/918635891535002/

ZIUA ONLINE PREZENTĂ LA DATORIE!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *