Ziarul care ține cu românul

Flashmob și Marș „Cade una, cădem toate” la Cluj

Flashmob și Marș „Cade una, cădem toate” Cluj

8 martie 2020, ora 18:00, Piața Unirii

 

Pe 8 Martie ne alăturăm și în Cluj mișcării împotriva violenței îndreptate asupra femeilor și fetelor din România. 8 martie n-a fost niciodată despre flori sau gesturi goale menite să răscumpere un an întreg de nedreptate și abuz – a fost despre luptă pentru drepturi egale, siguranță și solidaritate!

Organizatoarele acțiunii – un grup informal de femei revoltate de amploarea și normalizarea violențelor de gen – simt nevoia unei intervenții la nivel local.

Flashmob-ul

 

Flashmob-ul „Un violado en tú camino” ( „Un violator în calea ta”) s-a desfășurat pentru prima dată în 18 noiembrie 2019 în Plaza Italia – epicentrul protestelor care au zdruncinat Santiago de Chile la sfârșitul anului trecut. Sute de femei au cântat „Un violador en tú camino”, ca manifestare de protest pentru a denunța abuzurile grave care încă se întâmplă împotriva femeilor din America de Sud: „Este femicid. Impunitatea pentru agresor. Este dispariția. Este violul.” De partea cealaltă a Atlanticului un alt grup de femei a reprezentat aceeași coregrafie în fața Turnului Eiffel din Paris. Iar în doar câteva zile aceste versuri au devenit un imn feminist internațional; mii de femei din toată lumea au strigat, au cântat, au dansat și au adaptat versurile în engleză, franceză, germană, islandeză, turcă. etc. Versurile par să însumeze strigătul femeilor de pretutindeni, atât în contextul familiei, cât și în interacțiunea cu instituțiile statului.

Marșul

În continuarea flashmob-ului propunem să pornim într-un marș de protest la adresa pasivității autorităților și în semn de solidaritate cu victimele violenței de gen.

 

Motivația pentru acțiunea noastră este data și de frecventa violenței domestice din țara noastră. Statisticile spun că violența domestică e la ordinea zilei în România.

Astfel,1 din 4 omoruri au loc în familie (http://bit.ly/2Oy3xWj), în jur de jumătate dintre cetățeni cred că violul poate fi justificat în anumite circumstanțe (http://bit.ly/2OwUjd3), iar 30% dintre femei spun că au fost afectate de violența fizică sau sexuală la un moment dat în viață după vârsta de 15 ani (shorturl.at/dfAMW). 81% din cazurile de violenţă se petrec la domiciliu (http://bit.ly/3bewTCU) – atât în rural (53% din cazuri), cât şi în urban (47%). Tot în 81% dintre cazuri, victimele violenţei sunt femei pe când în 92% dintre cazuri bărbaţii sunt agresori, iar 1 din 4 românce a fost agresată fizic sau sexual de partener. Cu toate acestea, doar 4% din actele de violenţă ajung în instanţă. În plus, România este una dintre principalele țări de origine ale victimelor traficului de persoane din Europa, de multe ori traficul având loc cu complicitatea autorităților (http://bit.ly/31tVzTD).

Dar oamenii nu sunt statistici, și viețile noastre și ale altor femei nu sunt cifre. Violenţa împotriva femeilor este în continuare tacit sau explicit acceptată atât la nivel de societate, cât şi instituţional.

Susținem revendicările pe care grupurile informale din București le-au transmis an de an, și pe care vom continua să le cerem atât timp cât va fi necesar.

Cerem:

 

  • Formarea obligatorie a polițiștilor, personalului juridic și medical în problematica violenței de gen. De cele mai multe ori, reprezentanții instituțiilor sunt misogini și nu au cunoștințe specifice despre nevoile victimelor.
  • Simplificarea procedurilor instituționale de raportare a violurilor și a agresiunilor sexuale, cu respect pentru femei, fără a le obliga să retrăiască trauma.
  • Debirocratizarea procesului de eliberare gratuită a certificatului medico-legal pentru cazurile de viol, violență domestică și alte forme de violență.
  • Mai multe adăposturi în toată țara pentru persoane care se confruntă cu violență domestică și sexuală. Să funcționeze non-stop și să găzduiască toate femeile care au nevoie de ajutor, indiferent de statutul actului de identitate.
  • Informații oficiale cu privire la câți abuzatori sunt printre polițiști și cine sunt aceștia.
  • Simplificarea procedurii prin care persoane abuzate sau ignorate de către agenți ai poliției să poată depună plângeri împotriva acestora.
  • Întărirea și subvenționarea serviciilor de transport și locuire publice la nivel național. Transportul public în siguranță este o nevoie de bază pentru fete și femei. Accesul la locuire ajută femeile să iasă mai ușor din situația de violență.
  • Introducerea în școli a unor programe accesibile dedicate educației pentru sănătatea reproducerii și egalitate de gen.

 

Primăvara nu vine doar cu flori, ea e o continuare a aceluiași sistem abuziv care permite magistraților să decidă că o fetiță de 11 ani poate consimți să aibă contact sexual cu un bărbat de 52, și care permite polițiștilor să ia în seamă plângerile femeilor doar atunci când doresc. Vine cu același sistem care consideră femeile vinovate pentru violența la care sunt supuse.

Cel mai recent caz de violență domestică vizibil a fost al vedetei de televiziune Daniela Crudu, caz care odată ajuns în presă a fost întâmpinat de un val de ură față de ea, nu față de abuzator. Înainte de asta, la începutul lunii februarie, un bărbat din Chitila și-a ucis soția, care avea deja un ordin de protecție împotriva lui. În ianuarie, Adriana Andone a fost omorâtă de către soțul ei, de care voia să se despartă.

 

Dar abuzul nu este doar fizic, ci și emoțional, știm asta deja, dar aflăm din nou și din nou. Doar Crăciunul trecut, o femeie – Amalia a hotărât să divorțeze de soțul ei din cauza presiunii psihologice și a amenințărilor. Iar de vara din 2019 nu o să uităm niciodată, de cazul de la Caracal, de uciderea Alexandrei Măceșanu. Anul trecut a fost și anul în care ultimul dintre cei șapte violatori din Vaslui a ieșit din închisoare.

Acestea sunt doar câteva cazuri, pentru că violența împotriva femeilor rar ajunge să fie de interes pentru autorități. Ne amintim de numele femeilor ce supraviețuiesc și de cele ce nu au supraviețuit. #cadeunacădemtoate. Ne amintim și ieșim în stradă pentru ele, ieșim în stradă pentru noi, pentru o primăvară nu doar cu flori, ci cu solidaritate.

 

Persoanele solidare sunt invitate duminică, 8 martie, ora 18:00, la flashmob-ul „Cade Una, Cădem Toate” în Piața Unirii.

 

ZIUA ONLINE ZIARUL CARE ȚINE CU ROMÂNUL

Pentru toate informațiile necesare, urmăriți-ne pe Facebook:

Pagină: https://www.facebook.com/ziuaonlinesb/

Grup: https://www.facebook.com/groups/918635891535002/

ZIUA ONLINE PREZENTĂ LA DATORIE!

Detectiv Sibiu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *