Ziarul care ține cu românul

Grupare infracțională specializată în falsificare de monedă, destructurată

GRUPARE INFRACȚIONALĂ SPECIALIZATĂ ÎN FALSIFICARE DE MONEDĂ, DESTRUCTURATĂ

 

Astăzi, polițiștii de combatere a criminalității orgnizate și procurorii D.I.I.C.O.T. au efectuat 5 percheziții la persoane bănuite de falsificare de monedă, punerea în circulație de valori falsificate, deținerea de instrumente în vederea falsificării de valori și înșelăciune.

Polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – S.C., au indisponibilizat, în urma perchezițiilor, mai multe echipamente utilizate la falsificarea bancnotelor și bancnote falsificate prin intermediul acestor dispozitive.

În fapt, în primăvara anului 2014, trei persoane ar fi constituit un grup infracțional și astfel, ar fi falsificat 17.065 de bancnote din cupiura de 100 de lei.

Prejudiciul cauzat este de aproximativ 1.706.500 de lei.

Liderul grupului infracțional ar fi avut rolul de a procura materiale și instrumente necesare falsificării, ar fi fost implicat în falsificarea de monede și, ulterior, ar fi pus banii în circulație, inducând astfel în eroare mai multe persoane.

Într-un interval relativ scurt de timp, persoana în cauză ar fi reușit să producă cele mai bune falsuri din istoria României și să devină cel mai mare falsificator de bancnote din plastic din lume.

 

Astfel, datorită calității superioare a reproducerii (bancnotele fiind realizate pe suport de polimer și având imitate toate elementele de siguranță destinate publicului), falsul ar fi fost aproape imposibil de identificat de către persoanele care ar fi intrat în posesia bancnotelor, fiind denumit generic „SUPER LEU”.

Evoluția acestui tip de fals la nivelul anului 2014 a fost una spectaculoasă, fiind pentru prima dată în istoria falsului de monedă din România când acesta ar fi fost identificat în circuitul financiar, cu precădere în centrele de procesare de numerar, ceea ce ar fi îndepărta practic momentul punerii în circulație de momentul identificării bancnotei.

În toate situațiile în care erau identificați martori (casieri ai unităților comerciale sau alte altor instituții financiare – bănci comerciale), nici unul dintre aceștia nu ar fi putut oferi date concrete întrucât nu și-ar fi dat seama, la momentul încasării, că bancnota ar fi un fals.

La sediul D.I.I.C.O.T. – S.C., vor fi conduse, pentru audieri, 3 persoane.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul Europol, al polițiștilor din cadrul Institutului Național de Criminalistică, al specialiștilor din cadrul Băncii Naționale a României și al jandarmilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

Detectiv Sibiu

ZIUA ONLINE ZIARUL CARE ȚINE CU ROMÂNUL

Pentru toate informațiile necesare, urmăriți-ne pe Facebook:

Pagină: https://www.facebook.com/ziuaonlinesb/

Grup: https://www.facebook.com/groups/918635891535002/

ZIUA ONLINE PREZENTĂ LA DATORIE!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *