Ziarul care ține cu românul

Grupare infracțională specializată în fraude informatice, destructurată

GRUPARE INFRACȚIONALĂ SPECIALIZATĂ ÎN FRAUDE INFORMATICE, DESTRUCTURATĂ

 

 

Polițiștii de combatere a criminalității organizate împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. din Oradea au efectuat 18 percheziții domiciliare, în 11 județe din țară, pentru destructurarea unei grupări infracționale specializate în comiterea de infracțiuni asupra sistemelor informatice.

Joi, 14 mai, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Oradea – Serviciul de Combatere a Criminalității Informatice și procurorii D.I.I.C.O.T. – S. T.  Oradea au desfășurat 18 percheziții domiciliare în județele Timiș, Argeș, Mureș, Galați, Iași, Suceava, Arad, Gorj, Ialomița, Neamț și Botoșani pentru destructurarea unei grupări infracționale specializate în comiterea unor infracțiuni contra siguranței și integrității sistemelor și datelor informatice și a fraudelor cu mijloace de plată electronică.

Gruparea infracțională era compusă din 18 membri, cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani, din județele în care au fost efectuate perchezițiile domiciliare.

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Oradea – Serviciul de Combatere a Criminalității Informatice s-au sesizat din oficiu în cauză și îi bănuiesc pe aceștia că, în perioada 2016 – 2018, ar fi creat și aderat la două grupuri pe o rețea de socializare, în cadrul cărora ar fi desfășurat activități ilegale împotriva siguranței și integrității sistemelor și datelor informatice.

Cei în cauză sunt bănuiți că ar fi postat în mediul online date informatice obținute în urma atacurilor informatice desfășurate sau a transferului neautorizat de date, respectiv sisteme informatice cu drepturi de administrator, conturi de utilizatori și parole aferente diverselor aplicații informatice, conturi de poștă electronică, date de identificare a cardurilor bancare, înregistrări video ale unor presupuse atacuri informatice asupra mai multor sisteme informatice, toate în scopul comercializării acestora.

În cadrul perchezițiilor domiciliare efectuate pentru documentarea și probarea activității infracționale a celor 18 persoane, au fost descoperite mai multe hard-disk-uri, unități centrale, laptop-uri, telefoane mobile, tablete, stick-uri de memorie și diverse înscrisuri, toate fiind ridicate în vederea cercetărilor.

La finalizarea perchezițiilor, polițiștii au pus în executare trei mandate de aducere emise pe numele a trei dintre membrii grupării, în vederea audierii acestora și dispunerii măsurilor legale în consecință.

Cercetările continuă în vederea documentării activității infracționale, sub aspectul comiterii infracțiunilor de acces ilegal la un sistem informatic, interceptarea ilegală a unei transmisii de date informatice, alterarea integrității datelor informatice, perturbarea funcționării sistemelor informatice, transferul neautorizat de date informatice, operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice și efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul Brigăzilor de Combaterea a Criminalității Organizate Timișoara, Pitești, Mureș, Galați, Iași și Suceava, respectiv al Serviciilor de Combatere a Criminalității Organizate Arad, Gorj, Ialomița, Neamț și Botoșani.

ZIUA ONLINE ZIARUL CARE ȚINE CU ROMÂNUL

Pentru toate informațiile necesare, urmăriți-ne pe Facebook:

Pagină: https://www.facebook.com/ziuaonlinesb/

Grup: https://www.facebook.com/groups/918635891535002/

ZIUA ONLINE PREZENTĂ LA DATORIE!

Detectiv Sibiu

 

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *