Ziarul care ține cu românul

ÎMPARTE DRUMUL! SEZON DESCHIS MOTOCICLIȘTILOR

Odată cu venirea primăverii, vine și timpul scoaterii „de la naftalină” a autovehiculelor pe două roți. Polițiștii rutieri au încredere că elanul motociliștilor la început de sezon va fi unul temperat, tradus într-un mod de a conduce responsabil, preventiv și atent. Șofer de motocicletă sau șofer de mașină,  este nevoie de o perioadă de acomodare a unuia cu celălalt, de readaptare a simțurilor și comportamentului adoptat în trafic.

Pentru că motocicliștii sunt o categorie mai vulnerabilă din punct de vedere al siguranței rutiere, ei sunt cei spre care ne îndreptăm azi atenția, reamintindu-le câteva reguli elementare pentru a se putea bucura la maxim de plimbarea pe două roți.

 

 Păstraţi contactul vizual

Nu presupuneți că vă văd ceilalţi. Încearcați întotdeauna să aveți contact vizual cu şoferii care ar putea fi pe cale să vă intersecteze traiectoria.

Anticipați intenţiile partenerilor de drum

Chiar şi atunci când şoferii, bicicliştii şi pietonii văd că vă apropiați, ei apreciază gresit, de multe ori, distanţa ori viteza. Nu vă bazați numai pe buna lor reacţie.

Feriți-vă de vehicule la viraje şi intersecţii

Cel mai frecvent tip de accident de motocicletă este generat de şoferii care nu se asigură la executarea virajelor la stânga sau la schimbarea benzii de deplasare.

Asigurați-vă în oglizi atunci când virați

Șoferii care vin din urmă s-ar putea să nu încetinească pentru dumneavoastră.

Fiți pregătit pentru condiţii periculoase de drum

Carosabil umed, scurgeri de lichide, nisip, pietriş, gropi şi alte pericole rutiere de suprafaţă care vă pot afecta  grav aderenţa generând accidente.

Abordați curbele cu viteză moderată, fără a le „tăia”

Multe accidente se întâmplă din cauza pătrunderii pe sensul opus.

Utilizați o cască de protecţie omologată

Casca este bine să îndeplinească standardele actuale de siguranţă. Evitați să cumpărați o cască folosită, este posibil să fi suferit un accident, iar reparaţia poate ascunde vicii structurale.

Purtaţi îmbrăcăminte de protecţie pentru motociclişti

Numai aceasta poate asigura o bună protecţie în timpul unui accident şi vă protejează de intemperii. Preferaţi echipamentul modular ,,în straturi” astfel încât să-l puteţi adapta la condiţiile meteo în schimbare.

Protejaţi-vă ochii

Curentul de aer, insectele zburătoare şi praful vă diminuează vizibilitatea şi vă pot rani ochii sau faţa. Cea mai bună protectie este o cască integrală cu masca de protecţie inclusă.

Fiţi vizibil

Purtati haine strălucitoare, reflectorizante. Adaugaţi material reflectorizant în plus sau purtaţi o vestă reflectorizantă. Păstraţi-vă întotdeauna farul aprins şi rulaţi în poziţia de unde şoferii vă pot observa cu uşurinţă în oglinda retrovzoare (la 2/3 din lăţimea benzii). Evitaţi unghiurile moarte ale celorlalte vehicule.

ASFALT USCAT!

Purtător de cuvânt Agent Șef Adjunct de Poliție Elena WELTER

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *