Ziarul care ține cu românul

 Jandarmeria Română – partener într-un proiect european privind contracararea atacurilor cu drone

 

 Jandarmeria Română – partener într-un proiect european privind contracararea atacurilor cu drone

 

În această săptămână, la Centrul Montan de Jandarmi de la Sinaia, are loc cea de-a patra întâlnire în cadrul proiectului Skyfall, finanțat prin Fondul de Securitate Internă al Uniunii Europene.

Inspectoratul General al Jandarmeriei Române participă în proiect alături de reprezentanți ai Poliției din Anvers și cei ai Poliției Federale Belgiene.

Obiectivul general al proiectului constă în îmbunătățirea capacității de pregătire și răspuns a forțelor de poliție din Uniunea Europeană pentru prevenirea și contracararea unor atacuri în care sunt folosite aeronave fără pilot (drone).

Invitatul special al  întâlnirii din acest an este domnul comisar șef  Herbert VEYT – ofițerul de legătură al Poliției Federale Belgiene în România, Bulgaria, R.Moldova, Serbia și Ucraina. În cadrul acestei întâlniri, au fost prezentate principalele beneficii ale vehiculelor aeriene fără pilot, care pot fi valorificate pozitiv în diferite sectoare de activitate atunci când sunt folosite cu respectarea legislației europene în domeniu sau, dimpotrivă, pot constitui vulnerabilități în domeniul protecției datelor și siguranței persoanelor care participă la evenimente publice desfășurate în aer liber.

În România, legislația națională în domeniu este gestionată de Autoritatea Aeronautică Civilă Română, care a emis structurilor Jandarmeriei Române o serie de precizări privind dispoziţiile legale ce reglementează folosirea dronelor în spațiul public. Cei interesați să folosească astfel de dispozitive trebuie să știe că există o serie de reglemetări în acest domeniu, după cum urmează:

  • Dronele, indiferent de destinaţia şi caracteristicile lor, sunt considerate aeronave civile fără pilot şi se supun legislaţiei în domeniu;
  • Se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă penală exploatarea unei aeronave fără ca aceasta să posede un certificat de înmatriculare sau identificare şi un certificat ori autorizaţie de navigabilitate sau documente echivalente;
  • Decolarea sau aterizarea aeronavelor fără pilot în intravilanul localităţilor constituie contravenţie;
  • Survolarea zonelor dens populate (mulţimi de oameni sau zone rezidenţiale) constituie contravenţie;
  • Utilizarea aeronavelor civile fără pilot în deplină legalitate este condiţionată de următoarele documente:

– certificat de identificare pentru aeronavele a căror masă maximă la decolare este mai mare sau egală cu 500 grame;

– permis de zbor naţional (PZN) pentru aeronavele a căror masă maximă la decolare este mai mare sau egală cu 15 kg;

– informarea Centrului de Operaţiuni Aeriene/Ministerului Apărării Naţionale cu privire la zona şi intervalul orar în care sunt desfăşurate activităţile de zbor, marca de identitate alocată de A.A.C.R., precum şi identitatea operatorului aeronavei;

– aprobarea M.Ap.N pentru efectuarea activităţilor de filmare şi fotografiere aeriană şi desfăşurarea de activităţi de zbor sub înălţimea de 3.000 m;

– autorizaţie emisă de A.A.C.R. pentru desfăşurarea activităţii de zbor sub înălţimea minimă de siguranţă(300 m peste cea mai înaltă cotă a zonei respective).

 

 

 

ZIUA ONLINE ZIARUL CARE ȚINE CU ROMÂNUL

Pentru toate informațiile necesare, urmăriți-ne pe Facebook:

Pagină: https://www.facebook.com/ziuaonlinesb/

Grup: https://www.facebook.com/groups/918635891535002/

ZIUA ONLINE PREZENTĂ LA DATORIE!

Detectiv Sibiu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *