Ziarul care ține cu românul

Mesajul Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, adresat Organizației Europa Nostra și participanților la Gala premiilor patrimoniului European

Mesajul Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, adresat Organizației Europa Nostra și participanților la Gala premiilor patrimoniului European

 

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a adresat  marți, 10 noiembrie a.c., un mesaj Organizației Europa Nostra și participanților la Gala premiilor patrimoniului European.

Vă prezentăm în continuare textul mesajului:

Gala premiilor patrimoniului European, eveniment organizat chiar în aceste condiții excepționale, este o dovadă a angajamentului nostru pentru protejarea și punerea în valoare a moștenirii culturale, a respectului pentru cultura care ne unește și dă sens vieții noastre.

Manifestarea Europa Nostra din acest an este cu atât mai emoționantă pentru noi, cu cât astăzi un proiect românesc, „Ambulanța pentru monumente”, primește importantul Premiu al publicului, la scurt timp după ce a fost deja premiat pentru aportul său deosebit la protejarea patrimoniului cultural prin educarea, formarea și conștientizarea publicului.

Felicit inițiatorii acestui proiect întrucât, prin viziunea lor și implicarea tinerilor, a specialiștilor, a autorităților și a sponsorilor, în cei 5 ani de existență ai Ambulanței au fost salvate monumente aflate în mare pericol, dar, mai ales, s-a demonstrat viabilitatea unui model de coeziune în jurul valorilor culturale și al identității comunităților.

Totodată, salut și publicul care a ridicat „Ambulanța pentru monumente” pe acest înalt podium. Cred că foarte mulți cetățeni europeni au apreciat  proiectul românesc ca o expresie concretă de solidaritate și un exemplu de valorificare a energiilor civice pe care cultura și patrimoniul le generează.

Premiind în acest context dificil în care ne aflăm cu toții „Ambulanța pentru monumente”, Europa Nostra ne reamintește cuvintele atribuite lui Jean Monnet, unul dintre părinții fondatori ai Uniunii Europene: „Dacă aș reîncepe (construcția Uniunii Europene), cultura ar fi pe primul plan”.

Astăzi, prin exemplul angajamentului nostru pentru protejarea patrimoniului cultural, reafirmăm că înțelegerea și asumarea istoriei noastre comune este cea care asigură forța proiectului european, iar existența sa este cea mai bună oportunitate de a valorifica diversitatea noastră culturală. Protejarea patrimoniul nu este o întoarcere spre trecut, dimpotrivă, ea arată ce valori vrem să lăsăm moştenire generaţiilor care ne vor succeda. Viitorul nostru nu poate fi conceput fără dialogul dintre culturi, după cum nu poate prinde contur fără contribuţia creativității şi nici fără inspiraţia provenită din operele trecutului.

Europa noastră – Europa Nostra – este pentru totdeauna îndatorată culturii sale, celor care o slujesc și o apară.

De aceea proiectul nostru pentru o Europă unită se fundamentează pe mesajele umaniste ale patrimoniului și pe vitalitatea pe care acesta o transmite societăţii, servind prin aceasta democraţia şi dând substanță libertății.

 

ZIUA ONLINE ZIARUL CARE ȚINE CU ROMÂNUL

Pentru toate informațiile necesare, urmăriți-ne pe Facebook:

Pagină: https://www.facebook.com/ziuaonlinesb/

Grup: https://www.facebook.com/groups/918635891535002/

ZIUA ONLINE PREZENTĂ LA DATORIE!

Detectiv Sibiu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *