Ziarul care ține cu românul

Mesajul Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, transmis cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități

Mesajul Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, transmis cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis joi, 3 decembrie a.c., un mesaj cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități.

Vă prezentăm în continuare textul mesajului:

Astăzi, în România, trăiesc peste 853.000 de persoane cu dizabilități, dintre care 75.300 sunt copii. Soarta lor ar trebui să preocupe societatea românească, mai ales în aceste vremuri extrem de dificile, în care pandemia de COVID-19 a accentuat dificultățile cu care semenii noștri se confruntă zi de zi.

Lucrurile nu se pot schimba peste noapte, dar putem milita cu toții ca drepturile persoanelor cu dizabilități să fie apărate și promovate mai bine, iar autoritățile au responsabilitatea să le asigure acestora accesul nemijlocit la sistemul social, la cel sanitar și educațional. Eforturile pentru a limita fenomenul de segregare școlară trebuie intensificate, pentru că reprezintă o formă gravă de discriminare. De aceea, salut și susțin inițiativele care urmăresc crearea cadrului legal și a instrumentelor care sprijină școlile în eforturile integrării copiilor cu dizabilități în sistemul de învățământ de masă.

În paralel cu lupta noastră împotriva virusului, este important să ne asigurăm că persoanele cu dizabilități primesc îngrijirile medicale de care au nevoie și că accesul lor la viața comunității nu întâmpină nicio barieră.

O societate devine mai puternică atunci când fiecărui membru al său îi este protejată libertatea și îi sunt apărate drepturile. Egalitatea, incluziunea, toleranța, solidaritatea, respectul față de drepturile și libertățile fundamentale sunt pilonii oricărei societăți democratice, iar persoanele cu dizabilități trebuie să beneficieze de șanse egale, de programe specifice de inserție socială, să fie sprijinite și să se bucure de servicii adaptate nevoilor lor. Segregarea și discriminarea sunt incompatibile cu valorile democratice.

O Românie în care politicile adresate persoanelor cu dizabilități reprezintă o prioritate este o țară care apreciază și respectă potențialul extraordinar și contribuția fiecărei persoane în parte. De aceea, sprijin inițiativele Guvernului privind creșterea și diversificarea oportunităților, precum și măsurile pentru siguranța, protecția și sprijinirea persoanelor cu dizabilități.

Cu un deceniu în urmă, România a ratificat Convenția Națiunilor Unite privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități. Deși au fost făcute multe progrese, este în continuare nevoie de îmbunătățiri legislative și de o mai bună înțelegere a acestor probleme la nivelul societății. Flagelul discriminării și al excluziunii sociale este profund nociv, pentru că o societate nu poate progresa în absența toleranței și a bunei conviețuiri.

Un stat puternic este un stat care își protejează cetățenii. Prin adoptarea Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă și transpunerea principiilor acesteia în Strategia națională pentru dezvoltarea durabilă a României 2030, țara noastră a făcut pași concreți în direcția asigurării bunăstării populației și susținerii incluziunii persoanelor cu dizabilități.

Cu prilejul Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități, fac apel la unitate și solidaritate pentru construirea unei societăți incluzive, în care toți participanții la viața comunității se bucură de șanse egale în dorința lor de a-și valorifica pe deplin potențialul.

Rămân un partener de încredere pentru cei care cred, ca și mine, în drepturile și demnitatea umană.

 

ZIUA ONLINE ZIARUL CARE ȚINE CU ROMÂNUL

Pentru toate informațiile necesare, urmăriți-ne pe Facebook:

Pagină: https://www.facebook.com/ziuaonlinesb/

Grup: https://www.facebook.com/groups/918635891535002/

ZIUA ONLINE PREZENTĂ LA DATORIE!

Detectiv Sibiu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *