Ziarul care ține cu românul

Mesajul transmis de Președintele României, domnul Klaus Iohannis, în cadrul evenimentului organizat de Bursa de Valori București cu ocazia aniversării a 25 de ani de activitate bursieră

Mesajul transmis de Președintele României, domnul Klaus Iohannis, în cadrul evenimentului organizat de Bursa de Valori București cu ocazia aniversării a 25 de ani de activitate bursieră

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis vineri, 20 noiembrie, un mesaj în cadrul evenimentului organizat de Bursa de Valori București cu ocazia aniversării a 25 de ani de activitate bursieră. Mesajul a fost prezentat de către domnul Cosmin Marinescu, Consilier Prezidențial – Departamentul Politici Economice și Sociale.

Vă prezentăm în continuare textul mesajului:

Felicit, astăzi, la exact 25 de ani de la deschiderea primei ședințe de tranzacționare, Bursa de Valori București pentru întreaga activitate și performanțele obținute.

Această zi este una aniversară pentru comunitatea financiară și mă refer la reprezentanții Bursei, ai autorităților de reglementare, ai companiilor listate sau în curs de listare.

După 25 de ani de piață bursieră, prin motivația companiilor de mobilizare a capitalului pentru investiții, de îmbunătățire a standardelor de management și eficiență, nivelul de capitalizare a ajuns la peste 100 miliarde de lei în prezent.

Promovarea la statutul de piață emergentă secundară a atras creșteri consistente ale volumelor de tranzacționare în raport cu lunile anterioare, ceea ce indică optimism în privința pieței noastre de capital.

La începutul acestui an, indicatorii privind piețele financiare arătau că România beneficiază de un climat investițional stabil. Din păcate, în contextul pandemiei de COVID-19, criza economică și-a făcut simțită prezența și în România, ca peste tot în lume.

Există însă semnale clare că economia revine pe calea redresării. Ultimele date statistice indică pentru România, cât și pentru economiile europene, o creștere consistentă a Produsului Intern Brut în trimestrul al III-lea, față de trimestrul anterior, atunci când economia a resimțit șocul generalizat al crizei sanitare. De asemenea, rata șomajului în economia noastră se menține la puțin peste 5%, iar pe piețele financiare investitorii își păstrează încrederea în potențialul nostru de dezvoltare.

România va beneficia, în următorii ani, de fonduri europene de 80 de miliarde de euro. Este o oportunitate reală de consolidare a potențialului nostru de creștere economică.

Economia noastră va începe să integreze beneficiile unui nou model de dezvoltare, bazat pe investiții, inovare și competitivitate. România va avea infrastructură, va investi considerabil în digitalizare și tranziția verde, va facilita crearea de ecosisteme antreprenoriale și va deveni mai atractivă ca destinație de afaceri.

În acest sens, unele aspecte ar merita să se regăsească mai elocvent în planuri și acțiuni, indiferent dacă sunt ale autorităților sau ale mediului de afaceri. O direcție esențială este educația economică sănătoasă, cel mai eficient scut împotriva populismului financiar, iar o alta, piața românească de capital, ca sursă reală de finanțare a investițiilor.

De exemplu, opțiunea pentru investiții în tranziția verde și transformarea digitală, așa cum ne propunem prin Planul Național de Redresare și Reziliență, oferă noi oportunități și pentru piața autohtonă de capital.

În același timp, este esențial ca România să își diversifice coerent arhitectura financiară, pentru a nu rămâne blocați în paradigma în care doar statul „dă banii” pentru dezvoltare.

Privind înainte cu optimism, încredere, dar și cu prudență, vă urez ca următorii 25 de ani de activitate bursieră să vină cu mai multe avantaje și oportunități, fructificate cu înțelepciune, astfel încât bazele pe care le punem împreună în prezent să constituie temelia solidă a dezvoltării României în viitor!

În încheiere, vă doresc mult succes în activitate, putere de muncă și sănătate!

 

ZIUA ONLINE ZIARUL CARE ȚINE CU ROMÂNUL

Pentru toate informațiile necesare, urmăriți-ne pe Facebook:

Pagină: https://www.facebook.com/ziuaonlinesb/

Grup: https://www.facebook.com/groups/918635891535002/

ZIUA ONLINE PREZENTĂ LA DATORIE!

Detectiv Sibiu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *