Ziarul care ține cu românul

Primele implanturi de cardiodefibrilatoare realizate la SCJU Sibiu

Primele implanturi de cardiodefibrilatoare realizate la SCJU Sibiu

 

Un nou pas înainte în încercarea de a trata pacienți cu patologie cardio-vasculară complexă a fost realizat în cadrul Spitalului Clinic Județean De Urgență Sibiu. Dr. Cornel Ioan Bitea, medic specialist cardiolog, coordonator al laboratorului de cardiologie intervențională și implant de cardiostimulatoare, cu sprijinul Domnului Prof Dr. Dan Dobreanu, șeful Clinicii de Cardiologie din carul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureș, a realizat împreună cu echipa sa formată din Dr. Catrina Bianca, Dr. Nistor Adrian., As. Soanea Mădălina și As. Tatu Mihaela, primele implanturi de cardiodefibrilatoare din cadrul SCJU Sibiu.

Pacienții care au beneficiat gratuit de aceste proceduri salvatoare de viață sunt: un bărbat de 40 ani, diagnosticat cu o afecțiune foarte rară (cardiomiopatie dilatativă, sindrom de non-compactare) care a primit acest dispozitiv în vederea prevenției primare a morții subite, și un pacient vârstnic cu patologie complexă, supraviețuitor al unui infarct miocardic care a primit acest dispozitiv pentru prevenția secundară a morții subite. Intervenția chirurgicală a avut loc în data de 17 octombrie. Postoperatoriu, pacienții au avut o evoluție favorabilă, urmând a fi externați în cursul zilei de azi.

Defibrilatorul, salvator de viață

Aceste dispozitive, implantate la pacienți selecționați, pot fi salvatoare de viață prin tratarea specifică a unor tulburări de ritm cardiac cu potențial fatal, prin aplicarea unor  terapii electrice direct în interiorul cavitații cardiace, inclusiv aplicarea de șocuri electrice. Dispozitivul este implantat sub tegument în zona latero – superioară a toracelui și conectat cu un electrod la o cavitate cardiacă prin accesul unei vene centrale. Intervenția este realizată de medicul cardiolog atestat în această supraspecializare, în condiții chirurgicale, iar apoi dispozitivul este setat în concordanță cu specificul pacientului și al patologiei preexistente.

Practic, un număr tot mai mare de pacienți prezentați de urgență în serviciul cardiologie, cu diagnosticul de Infarct  Miocardic  Acut, sunt tratați intervențional în laboratorul de cardiologie al spitalului, fără a mai fi necesar transferul  acestora la Târgu Mureș.

Pacienții cu tulburări de ritm si conducere pot beneficia de implant de cardiostimulatoare (pacemaker) în laboratorul nostru unde, doar in ultimul an au fost realizate aproximativ 100 de astfel de implanturi, culminând cu implantul acestor cardiodefibitatoare, procedură realizată pentru prima dată la SCJU Sibiu. În continuare speram sa reușim o extindere a gamei de patologii cardiovasculare tratate în serviciul nostru, permanentizarea serviciului de cardiologie intervențională, in vederea rezolvării 100% a cazurilor de infarct miocardic acut pe plan local”, concluzionează Dr. Cornel Ioan Bitea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *