Ziarul care ține cu românul

România a devenit membru al Consiliului Executiv al IOTA

România a devenit membru al Consiliului Executiv al IOTA

 

        România, prin A.N.A.F., a devenit membru al Consiliului Executiv al  Organizației Intra-Europene a Administrațiilor Fiscale (IOTA), alãturi de administrațiile fiscale din Austria, Belgia, Elveția, Franța, Grecia (în calitate de președinte al organizației), Italia, Ungaria și Suedia, în urma votului Adunãrii Generale a organizației. Consiliul Executiv reprezintã organismul strategic, cu rol decizional al IOTA, și este compus din nouã membri.
Evenimentul a avut loc în perioada 24-25 iunie 2020, sub forma unei întruniri digitale și este unul deosebit de important în viața organizației întrucât  Adunarea Generalã reprezintã autoritatea supremã a organizației, prin votul exprimat an de an de cãtre cele 44 de administrații fiscale membre. În cadrul reuniunii se propun, discutã și se adoptã  mãsuri/decizii importante privind activitatea, rolul ºi dezvoltarea viitoare ale organizației.
Prin Programul de lucru al organizației adoptat pentru anul 2021 s-a stabilit concentrarea atenției organizației pe tematici de interes, atât la nivel național, cât și la nivel internațional, precum: managementul creanțelor fiscale, combaterea fraudei la TVA, utilizarea datelor din schimbul automat de informații, implementarea BEPS, implicațiile crizei COVID-19,  combaterea criminalitãții pe piața muncii, riscurile economiei digitale, utilizarea analizei rețelelor pentru combaterea fraudelor, comunicare în vederea creșterii conformãrii fiscale etc.

Totodatã, în cadrul evenimentului, reprezentanții administrațiilor fiscale membre au avut ocazia de a schimba informații și opinii cu privire la soluțiile adoptate în contextul provocãrilor generate de pandemia COVID-19, dezbãtând posibile abordãri pentru asigurarea sustenabilitãții activitãții administrațiilor fiscale și a activitãții de colectare a veniturilor în perioada urmãtoare.

Pentru România și pentru A.N.A.F. participarea la lucrãrile Consiliului Executiv faciliteazã stabilirea unor bune relații de colaborare cu statele care fac parte din acest for decizional, relații care pot fi ulterior fructificate în cadrul unor cooperãri specifice, proiecte bilaterale sau multilaterale sau în schimburi punctuale de bune practici în domeniul fiscal. În egalã mãsurã, participarea activã a României, prin A.N.A.F., în cadrul organizației, contribuie la creșterea vizibilitãții și consolidarea reputației administrației fiscale române.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *