Ziarul care ține cu românul

VIDEO / Și zona Sibiului poate să aibe mocănița sa!

544Mocăniţa de pe valea Hârtibaciului, din judeţul Sibiu, mergea de la Sibiu la Agnita, prin Cașolț, Cornăţel, cu o ramificaţie Cornăţel – Vurpăr. Până în anul1965, mocăniţa sibiană ajungea până în Sighișoara, și mare păcat că acel tronson a devenit de mult istorie. Are ecartament de 760 mm, liniile rămase astăzi au fost inaugurate în 1910, iar ultimul tren a circulat prin 2001, după care mocăniţa sibiană a fost trecută pe linie moartă.

 

Impresionant la această mocăniţă e faptul că trece aproape numai prin localităţi în care există și o biserică fortificată săsească: Agnita, Vărd, Alțâna, Nocrich, Marpod, Hosman, Vurpăr, Roșia și Cașolț. Regiunea este superbă, iar bisericile fortificate pe care le găsești în mai fiece sat, oricât de mic, sunt grozave, după cum poţi citi aici. Mocăniţa sibiană are și ea marele noroc al unui grup de voluntari inimoși care și-au propus să o readucă în funcţiune: asociaţia “Prietenii Mocăniţei” (despre care puteţi citi aici) și alianţa formată din șase asociaţii și Direcţia judeţeană de cultură Sibiu (despre care puteţi citi aici) urmăresc pe termen lung restaurarea întregii linii, inclusiv a tronsonului Cornăţel – Vurpăr și a segmentului de mult desfiinţat Agnita – Sighișoara.

„Fii rezonabil, cere imposibilul”

Pare a fi regula nr. 1 a acestui proiect, așa că bravo lor! Iar ceea ce poţi tu să faci pentru mocăniţa de pe valea Hârtibaciului este să povestești mai departe despre încăpăţânarea admirabilă a acestor Don Quijote ai zilelor noastre, care până la urmă sigur vor reuși să își vadă visul cu ochii. O mână de ajutor nu le-ar strica, așa că poţi să semnezi și tu petiţia în sprijinul mocăniţei sibiene, online aici sau manu propria la Direcţia Judeţeană de Cultură din Sibiu, str. Tribunei 6. Când te vei plimba cu mocăniţa prin satele din podișul Hârtibaciului, oprind din când în când să vezi câte o frumoasă biserică fortificată săsească, te vei putea bucura la gândul că ai pus și tu umărul, oricât de puţin, la repornirea ei.

ZIUA ONLINE SUSȚINE ACEST PROIECT, SEMNEAZĂ ȘI TU!

https://www.youtube.com/watch?v=H0rNhWldKSY

Sursa: http://www.ici-colo.ro/

Foto/Video: Ziua-Online

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *