Ziarul care ține cu românul

Strămoșii noștri nu trebuie uitați

Suntem ROMÂNI și începem treptat să ne uităm originile ba chiar și cine suntem cu adevărat. Strămoșii noștri sunt cei care s-au luptat pentru independența noastră, iar noi în loc să îi cinstim, sărbătorim porcăriile împrumutate de la străini. Suntem patrioți doar în zilele naționale, ascultăm melodii patriotice doar pentru a brava, iar în următoarea zi devenim adevăratele hiene. Române reflectă în oglindă și trezeșt-te până nu este prea târziu.

Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste, instituită prin Legea 127/2017, a fost marcată ieri seară în București prin prezența a sute de oameni, de toate vârstele, dar în special tineri, care s-au adunat seara în Piața Revoluției, în scuarul din preajma statuii lui Iuliu Maniu, liderul opoziției politice anticomuniste de după 1945, el însuși martirizat în temnița de la Sighet.

 

Acuma se văd adevărții patrioți

La inițiativa Fundației Ion Gavrilă Ogoranu și Asociației Gogu Puiu și Haiducii Dobrogei, căreia i s-au alăturat în organizare Frăția Ortodoxă Sf. Gheorghe, Asociația Noua Dreaptă, gruparea Camarazii ș.a., pentru al doilea an consecutiv s-a desfășurat această manifestare prin care se dorește să se acorde cinstirea cuvenită celor ce s-au sacrificat pentru libertatea și demnitatea poporului român, în lupta anticomunistă, în speranța că autoritățile vor ieși din indiferența cu care tratează această zi memorială.

Locația nu a fost aleasă întâmplător. Statuia lui Iuliu Maniu se proiectează pe clădirea impunătoare a Ministerului de Interne, centrul de comandă al represiunii comuiniste de după 1945, în ale cărui subsoluri au fost anchetați și torturați zeci de mii de luptători anticomuniști.

Participanții au purtat portrete ale martirilor din închisorile politice comuniste, drapele tricolore, candele și torțe aprinse, iar gruparea Camarazii a afișat un banner prin care denunța cenzura adevărului istoric generată de Legea 217/2015. Un alt banner, al Frăției Ortodoxe, reamintea cuvintele preotului Gheorghe Calciu, care profețea această prigoană asupra Istoriei ce avea să înceapă după moartea foștilor deținuți politici.

Preoți prezenți la eveniment

În atmosfera solemnă, un sobor de preoți din partea Arhiepiscopiei Bucureștilor a oficial slujba de pomenire a tuturor celor ce au trecut prin temnițele politice ale regimului comunist, morți în detenție sau care și-au lăsat tinerețea între zidurile reci.

Din partea Fundației Ion Gavrilă Ogoranu, Florin Dobrescu a mulțumit participanților pentru prezență și a arătat importanța perpetuării, an de an, a acestei manifestări memoriale, pentru ca ziua de 14 Mai să se impună în conștiința românilor drept o zi a reculegerii și recunoștinței îndreptate către cei cărora le datorăm demnitatea de a călca azi liberi pe pământul acestei țări.

În Piața Revoluției au răsunat cântecele Rezistenței anticomuniste, compuse în închisori sau în munți, dar și unele dintre cântecele Pieței Universității din 1990.

Maestrul Dan Puric a susținut unul dintre cele mai impresionante cuvinte ale sale dedicate martirilor, forța discursului fiind sporită de atmosfera nocturnă, în care chipurile celor martirizați în temnițe priveau tăcuți, luminați de făclii.

Dintre vorbitori s-au mai remarcat foștii deținuți politici Zoe Rădulescu, Neculai Enciu și Gheorghe Nichifor, dr. Corneliu Zeană – președintele Asociației Urmașilor Persecutaților Regimului Comunist, Dan Cristian Popescu – viceprimar al Sectorului 2 din București și susținător al cauzei memoriei anticomuniste, teologul Danion Vasile, precum și liderii Noii Drepte – Tudor Ionescu, Frăției Ortodoxe Sf Gheorghe – Pompiliu Diplan și grupării Camarazii – Marian Matei. Printre cei prezenți la eveniment s-au remarcat și Marinela Rotaru – președinte al Mișcării pentru Regat și Coroană, jurnaliștii Ovidiu Zară, Iulian Capsali și Paul Ghițiu, deputatul Matei Dobrovie, Mihai Grigoriu – președinte de onoare al Partidului Național Țărănesc „Maniu-Mihalache”. A fost prezentă o delegație a Frăției Ortodoxe Mihai Viteazul din Ploiești.

 

Eveniment încheiat cu un marș al Memoriei

După căderea întunericului, participanții s-au încolonat, pornind într-un marș al Memoriei. Coloana cu drapele, portrete ale martirilor și torțe aprinse, intonând imnurile temnițelor comuniste, a parcurs Calea Victoriei și Bulevardul Regina Elisabeta, oprindu-se pe treptele bisericii Sf. Ilie Gorgani, unul dintre locurile-simbol de adunare ale foștilor deținuți politici.

FOTO: Florian Cristache, Paula Pasciuc, Ioana Dobrescu.

Sursa: https://www.buciumul.ro

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *