Ziarul care ține cu românul

Ziua Rezervistului Militar – mesaj aniversar din partea AORR

Asociaţia Ofiţerilor în Rezervă din România (AORR) marchează astăzi, 31 mai 2019, Ziua Rezervistului Militar – un moment important deopotrivă prin rezonanţa istorică şi prin actualitatea dezbaterii despre rolul militarilor rezervişti în asigurarea apărării naţionale, în societate, în apărarea drepturilor acestora la pensie militară de serviciu și eliminarea discriminărilor din sistemul de pensii militare.

În sens istoric, Ziua Rezervistului Militar se leagă de domnia lui Alexandru Ioan Cuza, în timpul căruia s-a desfăşurat o intensă activitate de reglementare a vieţii militare, printr-un ansamblu de legi şi regulamente. Ziua festivă de astăzi evocă adoptarea, în 1864, a Legii asupra poziţiei ofiţerilor, prin care erau definite status-uri posibile ale ofițerilor și drepturile cuvenite. Legea a reprezentat un pas important în consolidarea corpului ofițerilor ca parte a societății românești, fiind urmată în 1865 de un act normativ care reglementa drepturile subofițerilor și ale soldaților în retragere.

 

AORR susține contribuția rezerviștilor

La 155 de ani de la acest eveniment, valorificarea experienței ofițerilor în rezervă rămâne un aspect esențial pentru o dezvoltare sănătoasă a României. AORR susține contribuția rezerviștilor la promovarea intereselor, valorilor și obiectivelor naționale și euroatlantice de securitate, într-un context intern și internațional marcat de numeroase transformări și clivaje.

În paralel cu evoluția amenințărilor și cu diversificarea competențelor necesare pentru asigurarea securității naționale, se observă și un potențial mai mare de implicare a militarilor rezerviști. Cu atât mai mult cu cât, prin dezvoltarea noii categorii a rezerviștilor voluntari, se deschide calea către noțiunea de rezervă activă, un corp format din cetățeni de toate vârstele care pot asigura un transfer de competențe și valori între mediul militar și cel civil.

Așadar, Ziua Rezervistului Militar este o ocazie pentru a le mulțumi celor care și-au petrecut viața în slujba țării și, în același timp, un bun prilej pentru a privi înainte. O ocazie cu care AORR le urează membrilor săi și tuturor militarilor rezerviști din România un călduros “La Mulți ani!”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *