Ziarul care ține cu românul

16,3 milioane de tone de gaze refrigerante cu efect de seră, introduse ilegal pe piața europeană

Până la 16,3 milioane de tone de dioxid de carbon echivalente de gaze refrigerante cu efect de seră (HFC)  în vrac au fost introduse ilegal pe piața europeană în ultimii ani, conform  raportului(in engleza) Agenției de Investigare a Mediului (EIA), un ONG internațional. Această valoare reprezintă cu 16% peste cota permisă din punct de vedere legal începând din 2018. 

     În topul țărilor europene care au înregistrat importuri crescute de gaze refrigerante cu efect de seră, România ocupă locul al patrulea, după Austria, Letonia și Malta.

    Cele mai recente statistici sugerează că piața neagră a furnizat până la 34 de milioane de tone echivalente de HFC în 2018iar tendința este de creștere odată cu  înăsprirea cotei UE care a intrat în vigoare în ianuarie 2021.

    „Piața neagră a HFC are consecințe devastatoare pentru afaceri, indivizi și mediu. Pe lângă susținerea activității infracționale, orice companie implicată se expune unor riscuri grave de siguranță, deoarece nimeni nu poate garanta calitatea cilindrilor importați ilegal sau a conținutului acestora. Cercetările arată că 83% dintre cei care formează lanțul valoric al agenților frigorifici știu despre acest comerț ilegal, iar 72% au primit cilindri de unică folosință, care sunt interziși în Europa,” a explicat Amalia Păvălucă, CEO și fondator EMG INVEST,  companie care asigură consultanță și suport pentru toți operatorii economici care utilizează gaze refrigerante  cu efect de seră.

 În luna iulie 2020, 76 milioane de tone de substanţe chimice dăunătoare, utilizate în industria frigorifică, au fost oprite de autoritățile române înainte să ajungă în Europa, potrivit  comunicatului dat de Oficiul European de Luptă Anti-Fraudă (OLAF).

    Gazele refrigerante cu efect de seră au un potențial ridicat de încălzire globală, astfel încât Uniunea Europeană s-a angajat să le reducă treptat  printr-un sistem de cote gestionate în cadrul regulamentului privind gazele F,  înlocuindu-le cu agenți frigorifici naturali cu potențial de încălzire mult mai mic. Astfel, de la o scădere de 55% în 2021, se va ajunge la 79% în 2030.

„Agenții frigorifici HFC nu ar trebui interziși, atâta timp cât înlocuitorii propuși – variantele ecologice de agenți refrigeranți – sunt la prețuri necompetitive. Actualul regulament privind gazele F trebuie să fie aliniat la Protocolul de la Montreal: în prezent, ultima reducere treptată a HFC în Regulamentul UE privind gazele F este programată pentru 2030, în timp ce pentru Protocolul de la Montreal este pentru 2036,” a spus Amalia Păvălucă, CEO și fondator EMG INVEST. 

Gazele refrigerante cu efect de seră (HFC) nu sunt inflamabile sau toxice, nu epuizează ozonul, sunt eficiente din punct de vedere energetic și au o gamă de proprietăți termodinamice care permite aplicații adaptate diferitelor condiții climatice și termice, ceea ce le face în continuare cea mai bună opțiune pentru o serie de utilizări așa cum sunt, de exemplu, sistemele industriale de climatizare sau aparatele de aer condiționat.

    „Pentru a împiedica importurile ilegale, este necesar ca legislația din România să permită nu doar verificarea legitimității mărfurilor importate, ci să asigure trasabilitatea pentru întregul lanț de aprovizionare. În acest sens, am  inițiat o campanie de cotă prin care comercianții și distribuitorii sunt informați și încurajați să aplice pentru cota F-Gas, pentru a-și face singuri importurile și a renunța la achizițiile de gaz ilegal din piață. 30 de companii noi  ni s-au alăturat în acest proces, ceea ce este un real succes dacă ne gândim că, în ultimii ani, media firmelor românești care au solicitat și utilizează cota F-Gas este egală cu numărul de companii noi înscrise în decursul a două luni,” a spus Amalia Păvălucă, CEO și fondator EMG INVEST.

      În țara noastră, din cele cca. 1166 companii active în domeniul frigului, conform raportului INS,  mai puțin de 100  au solicitat  și utilizează cota de importator și cota de autorizație pentru import de echipamente preîncărcate.    

EMG INVEST este o companie care, prin auditorii independenți acreditați să verifice situațiile financiare în conformitate cu legislația din România, validează și verifică emisiile de gaze fluorurate cu efect de seră (F-Gas).  În strânsă colaborare cu experți din Uniunea Europeană, specialiștii companiei sprijină operatorii economici care utilizează HFC în demersurile pentru implementarea corectă a legislației în domeniu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *