Ziarul care ține cu românul

Domnul Lucian Nicolae BODE – vizită oficială în Republica Elenă

În perioada 28-29 iulie 2022, domnul Lucian Nicolae BODE, ministrul afacerilor interne, a efectuat o vizită oficială în Republica Elenă.

Programul vizitei a cuprins întâlnirea ministrului afacerilor interne cu pompierii români care participă la misiunile de stingere a incendiilor din Grecia, precum și o întrevedere bilaterală cu domnul Christos STYLIANIDES, ministrul pentru crize climatice și protecție civilă.

IGSU participă la programul pilot de pre-poziționare

În contextul în care Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă participă, în perioada 01 iulie – 01 august 2022, cu un modul naţional specializat de stins incendii de pădure la un program pilot de pre-poziţionare, ministrul afacerilor interne i-a felicitat pe pompierii români aflați în misiune în Grecia.

În cadrul discuțiilor cu ministrul Stylianides, demnitarul român a subliniat importanța solidarității față de poporul elen, grav afectat de incendiile care au izbucnit și în această vară, precum și disponibilitatea României de a oferi sprijin în astfel de situații. Apartenența la UE dar și cei aproape 20 ani de stat membru al Mecanismului European de Protecție Civilă au fost extrem de benefici pentru Sistemul de Management al Situațiilor de Urgență din România, care s-a dezvoltat enorm, devenind unul eficient și eficace. Gradul de maturitate la care a ajuns Sistemul de Urgențe din România se reflectă în rolul extrem de activ pe care România îl joacă în ultimii 5-6 ani la nivel european.

În cadrul dialogului, cei doi miniștri și-au exprimat satisfacția față de plasarea, printre prioritățile Președinției cehe a Consiliului UE, a domeniului protecției civile, context adecvat pentru abordarea chestiunilor legate de creșterea flexibilității răspunsului în momente excepționale și eficientizarea Mecanismului de Protecție Civilă a Uniunii.

Partenerii greci interesați de schimbul de experiență cu colegii români

Domnul ministru Lucian BODE a susținut poziția României de continuare a procesului de reflecție privind consolidarea Mecanismului și asigurarea unei contribuții semnificative la acesta.

In cadrul discuțiilor partea elenă s-a arătat interesată de extinderea și aprofundarea cooperării cu România atât în cadru bilateral, cât și la nivel european. Partenerii greci s-au arătat interesați în special de schimbul de experiență cu colegii români în domeniul salvării montane.

Legat de aderarea României la spațiul Schengen, ministrul Lucian BODE a subliniat că acesta a fost și rămâne un obiectiv important pentru România. De aceea, este imperios să fie recunoscut rolul esențial pe care România îl are în arhitectura de securitate a UE. România aplică tot acquis-ul Schengen relevant și contribuie constant și activ la eforturile generale de consolidare a securității Uniunii, fără beneficiile aferente. De altfel, în actualul context de la frontiera estică a Uniunii, în care România se află în linia 1 a eforturilor de solidaritate și își îndeplinește fără rezerve obligațiile, România demonstrează, încă o dată, că își îndeplinește mai mult decât onorabil obligațiile, fără drepturi corespondente.

Ministrul de interne român a mulțumit omologului său grec pentru sprijinul constant al Greciei în ceea ce privește atingerea acestui obiectiv.

NU UITA!

Esti martorul unui eveniment sau ai informaţii care ar putea deveni o ştire?

Trimite-ne un mesaj la numărul 0742.566.653, WhatsApp, Signal sau Telegram

ZIUA ONLINE ZIARUL CARE ȚINE CU ROMÂNUL

Reclame: https://ziuaonline.com/reclame/

Pagină: https://www.facebook.com/ziuaonlinesb/

Grup: https://www.facebook.com/groups/918635891535002/

ZIUA ONLINE PREZENTĂ LA DATORIE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *