Ziarul care ține cu românul

Fost miner din Almașu Mare: Redeschiderea exploatărilor miniere poate opri exodul tinerilor din Apuseni

Redeschiderea exploatărilor miniere poate opri exodul tinerilor din Munții Apuseni, care în prezent sunt nevoiți să își caute un loc de muncă în afara granițelor, consideră Ioan Ursa (54 de ani), din Almașu Mare, fost miner. Relansarea acestui domeniu va oferi avantajul direct, prin crearea locurilor de muncă, dar și indirect, prin faptul că banii câștigați vor fi cheltuiți și investiți tot în această zonă frumoasă din România.

”Activitățile miniere de exploatare a resurselor naturale nu s-au oprit nici pe timpul celui de-al Doilea Război Mondial, spun bunicii noștri. Oamenii mergeau în mină orbi, șchiopi sau cum erau, după război, deoarece trebuiau să facă bănuți. După anii 2.000, unii au spus că activitatea nu mai e rentabilă. Sigur este profitabilă dacă este făcută așa cum trebuie”, a spus Ioan Ursa.

Acesta a lucrat în mina de la Haneș ce aparținea de societatea de stat de la Zlatna.

”Redeschiderea minelor este o șansă pentru mulți tineri din Apuseni care, în lipsa unui loc de muncă, pleacă în străinătate, unde lucrează orice. Un miner bun câștiga echivalentul a 1.000 de euro acum. Munca în mină nu dăunează sănătății: vă arăt un om care la 72 de ani, după zeci de ani de muncă în mină, lucrează la animale acum. Este mai sănătos decât cei care mănâncă fast-food-uri. Eu sper că exploatările miniere vor fi redeschise cu respectare normelor de mediu și cu utilizarea unor utilaje performante care să facă munca oamenilor mai ușoară”, a mai spus Ioan Ursa.

Autoritățile au decis închiderea minelor fără să găsească alternative și fără să asigure oamenilor locuri de muncă

Centrul pentru Politici Local (CPL) – asociație implicată în refacerea și reconstrucția zonelor miniere abandonate și ecologizarea terenurilor afectate în urma închiderii exploatărilor miniere – militează pentru reînceperea mineritului, cu protejarea mediului înconjurător și cu respectarea tuturor normelor europene în materie.

Considerăm că este timpul ca autoritățile să își asume această decizie extrem de importantă pentru sute de mii de oameni, care va aduce și relansarea economică a României, având în vedere zăcăminte de aur, argint și cu metale rare, extrem de valoroase, pe care le avem. Este timpul ca autoritățile să asculte vocea oamenilor și să ia act de realitatea socială și economică din mai multe zone ale României!

ZIUA ONLINE ZIARUL CARE ȚINE CU ROMÂNUL

Pentru toate informațiile necesare, urmăriți-ne pe Facebook:

Pagină: https://www.facebook.com/ziuaonlinesb/

Grup: https://www.facebook.com/groups/918635891535002/

ZIUA ONLINE PREZENTĂ LA DATORIE!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *