Ziarul care ține cu românul

Primirea de către Președintele României a Prim-ministrului Republicii Socialiste Vietnam

Președintele României, Klaus Iohannis, l-a primit luni, 22 ianuarie 2024, la Palatul Cotroceni, pe Prim-ministrul Republicii Socialiste Vietnam, Phạm Minh Chính, cu ocazia vizitei pe care acesta o efectuează în țara noastră.

Consultările politice de la București se înscriu în cadrul cooperării în plan bilateral și în formatele multilaterale dintre România și Republica Socialistă Vietnam, cea mai recentă întrevedere între cei doi demnitari având loc în luna septembrie 2023, la New York, în marja segmentului la nivel înalt al celei de-a 78-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite.

Ambii înalți oficiali au subliniat importanța pe care o acordă relației dintre România și Vietnam

Cu prilejul discuțiilor, ambii înalți oficiali au subliniat importanța pe care o acordă relației dintre România și Vietnam, acest stat fiind unul dintre partenerii tradiționali și importanți ai țării noastre din Asia de Sud-Est, precum și dezvoltării acesteia.

Președintele Klaus Iohannis a pledat pentru consolidarea pe mai departe atât a dialogului la nivel înalt, cât și a cooperării sectoriale dintre cele două țări, apreciind că vizita în România a Premierului Phạm Minh Chính reprezintă o nouă oportunitate de impulsionare a dezvoltării relațiilor bilaterale în toate domeniile de interes comun.

Președintele României a susținut valorificarea la adevăratul potențial a relațiilor economice româno-vietnameze, salutând organizarea, pe fondul vizitei în țara noastră a demnitarului vietnamez, a unui Forum economic.

De asemenea, Președintele Klaus Iohannis a subliniat interesul pentru dezvoltarea pe mai departe a cooperării bilaterale în domeniul educației, ca parte esențială pe care se fundamentează dialogul bilateral.

În planul relației cu Uniunea Europeană, Președintele României a arătat că țara noastră susține extinderea și diversificarea agendei relației UE-Vietnam, respectiv UE-ASEAN, în vederea consolidării cooperării politice pe teme de interes global.

Au fost abordate și teme de actualitate de pe agenda internațională

În cadrul discuțiilor, au fost abordate și teme de actualitate de pe agenda internațională, printre care războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, situația din Marea Chinei de Sud, conflictul din Gaza, situația generată de atacurile Houthi asupra transportului maritim din Marea Roșie și combaterea schimbărilor climatice.

În context, Președintele Klaus Iohannis a prezentat măsurile de sprijin multidimensional adoptate de România de la declanșarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei. În ceea ce privește situația din Orientul Mijlociu, Președintele României a reiterat susținerea de către țara noastră a soluției celor două state.

La rândul său, Prim-ministrul Phạm Minh Chính a confirmat importanța pe care autoritățile vietnameze o acordă relațiilor dintre România și Vietnam, în baza legăturilor puternice care au marcat cele peste șapte decenii de relații diplomatice. Oficialul vietnamez a evidențiat potențialul de dezvoltare și diversificare a domeniilor de cooperare în plan bilateral, pe lângă consolidarea dialogului politic la nivel înalt, evocând oportunitățile de cooperare existente în domeniul economic și în cel al educației.

Prim-ministrul vietnamez a adresat mulțumiri pentru sprijinul României pe durata deținerii de către țara noastră a Președinției la Consiliul Uniunii Europene, care a fost determinant pentru finalizarea negocierilor acordurilor UE-Vietnam privind comerțul liber și protecția investițiilor.

NU UITA!

Esti martorul unui eveniment sau ai informaţii care ar putea deveni o ştire?

Trimite-ne un mesaj la numărul 0742.566.653, WhatsApp, Signal sau Telegram

ZIUA ONLINE ZIARUL CARE ȚINE CU ROMÂNUL

Reclame: https://ziuaonline.com/reclame/

Pagină: https://www.facebook.com/ziuaonlinesb/

Grup: https://www.facebook.com/groups/918635891535002/

ZIUA ONLINE PREZENTĂ LA DATORIE

SURSA FOTO: https://www.presidency.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *