Ziarul care ține cu românul

Proteste spontane la Spitalul de Psihiatrie Sibiu și TBC – Personalul TESA anunță blocarea salariilor

Proteste spontane la TBC și Spitalul de Psihiatrie Sibiu - Personalul TESA anunță blocarea salariilor

Personalul nemedical din Spitalul de Pneumoftiziologie (TBC) Sibiu și Spitalul de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda” Sibiu, care sunt spitale de monospecialitate, protestează pentru a atrage atenția guvernanților cu privire la faptul ca prin legile și ordonanțele așa-zise „ale Austeritatii” pe care le-au adoptat succesiv în ultima perioada, există temeri întemeiate cu privire la faptul că veniturile salariaților ar putea scădea drastic. Vorbim despre pierderi cuprinse între 250 și chiar peste 1000 de lei, în condițiile în care este posibil ca pentru personalul nemedical să nu mai poată fi  acordat cuantumul sporurilor pentru condiții deosebit de periculoase.

Acest lucru poate fi cauzat de faptul că personalul nemedical, personal tehnic administrativ, personal cu studii superioare, studii medii și muncitori, a fost scos din Anexa 2, Sănătate și introdus în Anexa 8, Administrație, odată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 153/2017.

În spitalele în care se tratează tuberculoză sau în spitalele de Psihiatrie este justificat ca întreg personalul sa primească sporul pentru condiții deosebit de periculoase.  De altfel, proiectul prin care Camera Deputaților a aprobat majorările salariale pentru angajații din Casele de Sănătate, a fost inițial aprobat de Senat încă din luna martie. Acel proiect, PLX nr.172/2023 conținea, la punctul 4,  inclusiv această prevedere – respectiv dreptul întregului personal care lucrează în spitale TBC, psihiatrie, infecțioase etc. de a beneficia de un spor pentru condiții deosebit de periculoase. *

(*Lege privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 21/2023 pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative cu impact în domeniul sănătății –  proiect de lege adoptat de Senat în ședința din 13 martie 2023, cu respectarea prevederilor articolului 76 alin. (2) din Constituția României, republicată

Art. I , lit.b) se modifică și va avea următorul cuprins:

  1. b) pentru condiții deosebit de perculoase: pentru personalul din unități, secții și compartimente de boli infecțioase, leprozerii, anatomie patologică, TBC, SIDA, dializă, recuperare neuromotorie, neuropsihomotorie, neuromusculară și neurologică, psihiatrie, medicină legală, asistență medicală de urgență (…) cuantumul sporurilor este de până la 85% din salariul de bază. Nivelul sporului se stabilește de conducerea fiecărei unități sanitare cu personalitate juridică, de comun acord cu sindicatele representative semnatare ale contractului colectiv de muncă la nivel de sistem sanitar și cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate în bugetul de venituri și cheltuieli”.)

Din păcate, atât acel articol, cât și altele, care ar fi conținut prevederi în avantajul angajatilor din spitale, nu doar din Casele de Asigurări de Sănătate, au fost eliminate la votul din Camera Deputaților de marți, 14 noiembrie.

Astfel, personalul nemedical din Sibiu vor protesta pentru a atrage atenția guvernanților să nu scadă veniturile aflate în plata în acest moment,  mai ales ca inflația și puterea de cumpărare au atins cote alarmante la momentul actual!

Ei vor să înceteze discriminarea la care este supus personalul nemedical din spital, în condițiile în care guvernanții nu înțeleg că personalul medical și nemedical sunt o echipă, doar împreună putând asigura funcționarea la cote optime a unui spital!

Contactați-ne cu încredere

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? –  Trimite-ne un mesaj la numărul de telefon 0742.566.653, (WhatsApp, Signal sau Telegram)

ZIUA ONLINE ZIARUL CARE ȚINE CU ROMÂNUL

Pentru toate informațiile necesare, urmăriți-ne pe Facebook:

Pagină: https://www.facebook.com/ziuaonlinesb/

Grup: https://www.facebook.com/groups/918635891535002/

ZIUA ONLINE PREZENTĂ LA DATORIE!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *