Ziarul care ține cu românul

VIDEO/ Grup de braconieri destructurat – Prinși cu peste 40 de arme ilegale

La data de 12.09.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism –Biroul Teritorial Bistrița-Năsăud  au dispus reținerea a  14 inculpați și măsura controlului judiciar față de 2 inculpați, cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, nerespectarea regimului armelor și  munițiilor (arme ilegale), contrabandă calificată, uz de armă fără drept, braconaj cinegetic, nerespectarea regimului materiilor explozive,  trafic de droguri de risc și de mare risc și conducere fără permis.

Grup infracțional care procurau ilegal arme de foc pentru braconaj cinegetic

S-a reținut că, anterior anului 2020, pe raza județului Bistrița Năsăud șase inculpați au constituit un grup infracțional organizat, la care au aderat pe parcurs și alte persoane, având drept scop principal procurarea ilegală de arme de foc și utilizarea acestora în acțiuni de braconaj cinegetic.

Astfel, în perioada noiembrie 2020 – septembrie 2023, membrii grupului au sustras sau procurat ilegal arme de foc din Spania pe care le-au  introdus pe teritoriul României    și   le-au folosit în activități infracționale.

Trafic de droguri în acest grup de braconieri

Din cercetările efectuate a rezultat că inculpații au vândut o parte din armele deținute ilegal, iar o altă parte au  utilizat-o  la partidele de vânătoare neautorizate.  Totodată s-a stabilit că au procurat  și deținut ilegal  materii explozive și au confecționat  muniție pentru arme letale.

În aceeași perioadă, alți membrii ai grupului infracțional organizat au deținut  droguri de risc (canabis) și  droguri de mare risc (cocaină) pe care le-au distribuit fie în cantități mari către alți membrii ai grupului  în schimbul unor bunuri de valoare (de ex: un autoturism de teren), fie le-au comercializat în cantități mai mici către consumatori de pe raza județului.

Prinși cu 44 de arme, 2.000 de cartușe, 30 de trofee, două vulpi și o căprioară

În urma celor 30 de percheziții domiciliare efectuate, au fost identificate și ridicate 15 arme letale și 13 arme neletale supuse regimului autorizării, deținute ilegal, 2.771 de cartușe pentru arme letale deținute ilegal, 16 arme letale cu destinația vânătoare deținute legal dar cu privire la care există date că au fost utilizate la acțiuni de braconaj cinegetic, un amortizor pentru armă letală și un arc.

Totodată, au fost ridicate 34 de kilograme carne de vânat, 30 de trofee, 500 de grame de pulbere de vânătoare din categoria materiilor explozive, mai multe telefoane mobile, înscrisuri și sume de bani, în lei și euro.

În cursul acestor percheziții au fost descoperite  și animale sălbatice ținute în captivitate, respectiv două vulpi și o căprioară, care au fost predate administratorului fondului de vânătoare, în vederea eliberării în mediul natural.

În cursul zilei de 13.09.2023, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Bistrița Năsăud, cu propunerea de arestare preventivă a 8 dintre inculpații reținuți, pentru o perioadă de 30 de zile.

Contactați-ne cu încredere

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? –  Trimite-ne un mesaj la numărul de telefon 0742.566.653, (WhatsApp, Signal sau Telegram)

ZIUA ONLINE ZIARUL CARE ȚINE CU ROMÂNUL

Pentru toate informațiile necesare, urmăriți-ne pe Facebook:

Pagină: https://www.facebook.com/ziuaonlinesb/

Grup: https://www.facebook.com/groups/918635891535002/

ZIUA ONLINE PREZENTĂ LA DATORIE!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *