Ziarul care ține cu românul

PNL forțează buzunarul cetățenilor din județ prin Daniela Cimpean

Ziua Online vine cu o scurtă prezentare pentru onorabilii noștri cititori în care protagoniști sunt: doamna Daniela Cimpean Președinte Consiliul Județean Sibiu, ADI ECO, SOMA, UAT-urile din județ etc.

Descriere pentru naivi: ADI Eco Sibiu

Sursa foto: Facebook

,,Asociația de Dezvoltare Intracomunitară (ADI) Eco Sibiu este autoritatea care se ocupă de gestiunea si managementul deșeurilor populației la nivelul UAT-urilor din această asociație, si vizează dezvoltarea comunității județului Sibiu cu un efect important asupra calității vieții cetățenilor sibieni, precum și asupra mediului înconjurător”, precum spune pagina asociatiei.

,,Combinații” la nivel de Consiliu Județean

Precizăm pentru publicul larg că ADI Eco Sibiu, este o autoritate care functioneaza și este coordonată și subordonată direct față de Consiliul Județean Sibiu, condus la al 2-lea mandat de stimata Daniela Cimpean – PNL, de altfel, Daniela Cimpean este presedintele ADI Eco Sibiu.

Serviciul de transport al deșeurilor este incredințat către operatorul privat SC SOMA SRL, iar depozitarea deșeurilor menajere și sortarea deșeurilor reciclabile se face la groapa de gunoi detinuta de SC Tracon SA, în comuna Cristian.

Soma intră din nou în acțiune

Încă de la atribuirea contractului de colectare și gestionare a deșeurilor la nivelul județului Sibiu către operatorul SC SOMA SRL Bacău, dacă stăm să observăm parcursul CJ Sibiu-ADI ECO-SOMA-TRACON aceștia par a fi dușmanii de pe spatele sibienilor.

Primăriile județului ,,recuperatorii“ firmei SOMA?

Sursa foto: Ora de Sibiu

Ce se mai poate observa, este că prin Statutul de asociere și prin Proiectul de management integrat al deșeurilor în judetul Sibiu, primăriile au devenit agenți de colectare pentru SC SOMA SRL, precum si garanți ai plătii facturilor către aceasta societate.

Primăriile la picioarele SOMA

Dacă în trecut operatorii autorizați la nivel de județ aveau relatie contractuala directă cu cetățeanul (sarcina urmăririi si facturarii serviciilor prestate, precum riscurile de neîncasare aparțineau direct operatorului), la momentul de față SC SOMA SRL prin girul ADI ECO- CJ Sibiu are relatie contractuala directa cu primăriile, care trebuie să facă eforturi suplimentare pentru a colecta sumele pentru un operator privat.

Astfel, primăriile au trebuit să aloce resursa umană suplimetară în vederea declarării și colectării sumelor de către și de la populație pentru serviciile SOMA SRL, fiind bune de plată direct către operator.

Recapitulare – Primăriile lucrează pentru SOMA

Sursa foto: Facebook

Primăriile lucreaza pentru SOMA SRL, la această oră aproape toate din ADI ECO fiind datoare cu sume de speriat către operator, datorii ce cresc de la an la an.

Incapacitatea primăriilor de a angaja totuși personal suplimentar în ,,folosul” SOMA, lipsa unor calcule fundamentate corect și a unei direcții coerente (în prima faza de către ,,Specialistii ADI ECO”, și ulterior de către factorul administrativ local), factorul politic (frica de asumare a creșterii taxelor de salubrizare la un nivel acoperitor pentru facturile emise, declararea corectă la nivel de gospodarie), au făcut încă de la început ca primăriile să cadă peste noapte în păcatul unor datorii greu de recuperat.

ADI ECO și CJ împotriva cetățenilor?

ADI ECO, adică CJ Sibiu ar trebui să fie un organism de susținere a primăriilor, unde deciziile se iau în cunostință de cauză de către cei mandatați de consiliile locale, dar din pacate în majoritatea cazurilor voturile par mai degrabă organizate politic sau sub tacita/indirecta ,,amenințare” a unor amenzi/penalități în sarcina primarului/consiliului local/comunității, în cele din urmă cetațeanul fiind cel care plătește stângăciile/interesele – direct sau indirect.

Daniela Cîmpean apărătorul SOMA și dușmanul sibienilor?

Urmărind pe parcursul anilor, pare că ADI ECO, prin președintele său Daniela Cimpean, a devenit un soi de apărator al operatorului SOMA SRL, acestuia nerefunzândui-se absolut nimic din cele cerute (majorări de taxe, prelungiri de contracte, etc).

Oare calitatea serviciului prestat este resimțită de către cetățeni sau doar în buzunarele acestora?

De la 90 de lei la 130 de lei +TVA – Sibienii rezistă

Revenind punctual, ADI ECO demonstrează an de an o ineficiență dusă la extrem, prin propuneri de aprobări creșteri de tarife ale operatorului de colectare și cel de depozitare deșeuri nereciclabile (unele justificate altele categoric nu), propuneri care dupa cum bine au sesizat specialistii Primariei Sibiu, sunt gresite, lipsite de fundamentare și fără cel mai elementar bun simt, ultima de acest fel aducând pe masa consilierilor locali/Județean o propunere de crestere a tarifului de depozitare la TRACON SRL de la 90 de lei la 130 lei +TVA ( aproximativ 45%+TVA /tonă depozitată). Vezi anexa 1 și anexa 2

Afacerile merg strună atâta timp cât sibienii sunt buni de plată.

Aleșii locali vor vota împotriva propriilor votanți?

În numele cititorilor sperăm totuși ca aleșii comunelor și orașelor vor da un vot nefavorabil propunerii, asta după ce aleșii din municipiu au trimis la plimbare ADI ECO si propunerea TRACON.

Rușinea de care a dat dovadă Consiliul Județean prin Daniela Cimpean

Consiliul Judetean Sibiu, prin Daniela Cimpean și aparatul tehnic de specialitate, a reușit rușinea de a cheltui în avans (până una alta din banii cetățenilor) aproximativ 500.000 Euro pentru consultanța proiectului de finanțare SMID, proiect redus de la suma inițială de aproximativ 100 milioane Euro la nici 20 milioane Euro, în conditiile în care Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, prin adresa 133454/09.11.2022 a transmis reprezentanților CJ, în speță stimatei doamne președinte Daniela Cimpean, că proiectul este irealizabil ca orizont de timp, cu greseli grave.

Ministerul a concluzionat că analiza în sine a proiectului ar fi o pierdere de vreme și de resurse.

În concluzie, Consiliul Județean Sibiu a lansat totuși licitația pentru realizarea obiectivelor propuse în proiect, cu CLAUZA SUSPENSIVĂ (dacă avem bani facem , dacă nu sorry).

Oare a fost vorba de disperarea de a justifica totuși cheltuirea sumelor mai sus precizate (demne de o cercetare de către organele competente)?

Vrăjeala noului spital, un vis pe care îl vor expune în alegerile din 2024?

Observăm deja un obicei al Consiliului Județean Sibiu de a face proiecte doar pe hârtie si licitații de tip iluzie.

În final urăm succes cititorilor suferinzi la vindecarea afecțiunilor la ,,NOUL SPITAL JUDETEAN SIBIU” – virtual, suspensiv, inexistent azi si în următorii ani buni.

Daniela Cimpean si realizările din pix

Foto Daniela Cimpean-sursa; Agerpres

Tot la categoria mari “realizari” ale Consiliului Județean Sibiu menționăm și faptul că proiectul de realizare a traseelor cicloturistice depus de Consiliul Judetean Sibiu în parteneriat cu Consiliul Județean Brașov și Consiliul Județean Covasna nu a primit finanțare, fiind primul de “sub linie” în lista proiectelor celorlate Consilii Județene care au primit finanțare.

Ceea ce este ilar și trist deopotrivă este că acesta este singurul proiect al doamnei presedinte de Consiliu Județean și ADI Eco care a prins totusi un loc pe o listă, chiar dacă este lista de rezervă, adică lista rușinii și a incompetenței de a obține un proiect extrem de simplu.

În campanie la ce promisiuni să ne așteptăm?

Dacă pentru niște banale piste de biciclete nu au fost în stare sa elaboreze un proiect viabil, atunci ce speranțe sa mai avem la un proiect de anvergură precum noul Spital Județean?

Foto Noul Spital

Însă suntem convinși de faptul că serviciile de consultanță au fost plăptite generos și în acest caz, cel mai probail în avans.

În atenția naivilor, ridicarea deșeurilor selective este gratuită în alte părți

Cum se poate ca în județul Cluj deșeurile selective sa fie ridicate gratuit, în timp ce la Sibiu, Soma facturează primăriilor sume exorbitante pe tona de deșeu RECICLABIL???

 

Foto anunț jud. Cluj

Anexa 1

Anexa 1

Anexa 2

Anexa 2

Anexa 3

Anexa 3

Din 2020 Ziua Online scrie despre gunoaie

1.

Video/Malul Cibinului Sibiu 2020 – Șelimbărenii afectați de mirosuri insuportabile

2.

Fără depozit de gunoaie la Talmaciu – Oamenii vin cu soluții

3.

Groapa de gunoi sau energie regenerabilă? – Șobolani sau oi? – Câini vagabonzi sau căprioare?

4.

CJ Sibiu vs PRESA – Stația de Tratare un subiect delicat

5.

Video/Groapa de gunoi de la Cristian, ,,mândria” Sibiului

 

Video:

 

NU UITA!

Esti martorul unui eveniment sau ai informaţii care ar putea deveni o ştire?

Trimite-ne un mesaj la numărul 0742.566.653, WhatsApp, Signal sau Telegram

ZIUA ONLINE ZIARUL CARE ȚINE CU ROMÂNUL

Reclame: https://ziuaonline.com/reclame/

Pagină: https://www.facebook.com/ziuaonlinesb/

Grup: https://www.facebook.com/groups/918635891535002/

ZIUA ONLINE PREZENTĂ LA DATORIE

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *