Ziarul care ține cu românul

Update/ Șoc la Șelimbăr – Arhitectul șef reținut

La data de 10.07.2019, procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu s-au sesizat din oficiu cu privire la comiterea infracţiunilor de folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane, prev. şi ped. de art. 301 alin. 1 C.pen. şi spălare a banilor, prev. şi ped. de art.29 din Legea nr. 656/2002.

 Din cercetările efectuate s-au reţinut următoarele:

 În fapt s-a reţinut că suspectul, funcţionar public angajat al unei primării de pe raza judeţului Sibiu, aflat în exercitarea atribuţiilor sale de serviciu, a condiţionat, în mod insidios, dezvoltatorului imobiliar îndeplinirea acestor atribuţii de serviciu, respectiv avizarea favorabilă a unor documentaţii prealabile obţinerii autorizaţiei de construire, de încheierea unor contracte de prestări servicii cu o anumită societate de arhitectură, condusă în drept de complicele său, şi faptic de către el şi soţia sa, obţinând astfel un profit material injust al acestei societăţi de arhitectură, foloase materiale necuvenite care, în mod mediat, au ajuns în posesia familiei suspectului. De asemenea, soţia şi interpusul suspectului, aflaţi în cunoştinţă de cauză şi-au adus aportul la deghizarea şi încasarea mitei, în valoare de 2500 euro şi, respectiv 1000 euro.

Soția mâna dreaptă a inculpatului

De asemenea, în urma cercetărilor penale efectuate, s-a mai stabilit că acelaşi funcţionar public, aflat în exercitarea atribuţiilor sale de serviciu, a procedat la îndeplinirea unor acte din sfera îndatoririlor sale de serviciu, respectiv verificarea şi avizarea de documentaţii de arhitectură, întocmite pentru doi dezvoltatori imobiliari  de către societatea de arhitectură condusă faptic de el şi soţia sa, contribuind astfel la realizarea unui folos pentru sine şi pentru soţia sa.

Prin ordonanţa organelor de cercetare penală din cadrul I.P.J. Sibiu – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice din data de 10.07.2019 s-a dispus începerea urmăririi penale „in rem” sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane şi spălare a banilor.

Prin ordonanţa din data de 04.10.2019 a procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu s-a dispus schimbarea încadrării juridice a faptei, urmând astfel a fi efectuată urmărirea penală de către procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu sub aspectul infracţiunilor de luare de mită, dare de mită, complicitate la luare de mită şi spălare a banilor.

Suspect pentru luare de mită

Ulterior, prin ordonanţa procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu din data de 15.01.2020, s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de suspect cu privire la săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi respectiv folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane (două infracţiuni), iar la data de 17.01.2020 a fost pusă în mişcare acţiunea penală sub aspectul aceloraşi infracţiuni săvârşite de funcţionarul public.

Prin ordonanţa din data de 16.01.2020, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu a dispus reţinerea suspectului pentru o perioadă de 24 ore, pentru săvârşirea de infracţiuni de corupţie şi complicitate la comiterea infracţiunilor de corupţie, urmând ca acesta să fie prezentat în cursul zilei procurorului pentru audiere, context în care se va aprecia cu privire la  măsurile preventive ce vor fi dispuse în cauză.

Pe parcursul cercetărilor, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu a beneficiat de sprijinul lucrătorilor de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Sibiu – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice şi al Direcţiei Operaţiuni SpecialeServiciul Operațiuni Speciale Sibiu.

Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.        

A transmis pentru toate publicațiie acreditate Prim procuror Ion Veştemean.

ZIUA ONLINE PREZENTĂ LA DATORIE!

Știrea inițială: exclusivitate-soc-la-selimbar-arhitect-sef-retinut

Exclusivitate/ Șoc la Șelimbăr – Arhitect șef reținut

Sursa foto Primăria Șelimbăr44

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *