Ziarul care ține cu românul

Mesajul Președintelui României, Klaus Iohannis, transmis cu prilejul Zilei Protecției Civile

Decrete semnate de Președintele României, Klaus Iohannis

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis luni, 28 februarie 2022, un mesaj cu prilejul Zilei Protecției Civile.

Vă prezentăm în continuare textul mesajului:

Se împlinesc astăzi 89 de ani de la momentul în care, prin decret regal, se înființa în România Protecția Civilă, sub denumirea de apărare pasivă. Protecția civilă este o componentă importantă a apărării naționale, iar personalul aferent acestor structuri are o misiune esențială în ocrotirea populației și a patrimoniului în fața pericolelor și a situațiilor de urgență.

În contextul actual, în care ne confruntăm cu provocări complexe: agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, pandemia de COVID-19 și schimbările climatice, activitățile de protecție civilă sunt fundamentale.

Cea mai bună armă împotriva reducerii riscurilor provocate de dezastre și a crizelor este prevenția și, de aceea, este obligatoriu să fim bine pregătiți pentru a face față, prin răspunsuri adecvate, oricăror dezastre. Trebuie să alocăm cu prioritate resursele necesare acestui sector, în vederea consolidării capacităților logistice și umane, pentru a putea acționa cu succes, rapid și eficient în orice situație.

În contextul tensionat în care ne aflăm, este nevoie de o abordare unitară și coezivă din partea tuturor actorilor implicați – autorități publice, societate civilă, sectorul privat și cetățeni – atât în ceea ce privește creșterea gradului de conștientizare asupra riscurilor, cât și pentru identificarea celor mai eficiente soluții în vederea îmbunătățirii capacității de răspuns și optimizării modului de intervenție în situațiile de urgență.

România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene și al NATO, se bucură de o strânsă colaborare, în acest domeniu, cu structurile celor două organizații. La nivel european, Mecanismul de Protecție Civilă continuă să demonstreze utilitatea și necesitatea cooperării între statele membre. Atunci când sistemul medical românesc a fost greu încercat de efectele pandemiei de COVID-19, țara noastră a putut beneficia de asistență imediată din partea altor țări. De asemenea, România a acordat sprijin statelor aflate în necesitate, iar eficiența și profesionalismul celor care au participat la misiunile umanitare au primit apreciere și recunoaștere atât la nivel național, cât și european.

Ziua Protecției Civile ne oferă, totodată, un bun prilej de a conștientiza că, în fața unei primejdii, este important să reacționăm cu responsabilitate pentru a ne proteja și, în același timp, pentru a-i ajuta pe cei aflați în pericol. De aceea, campaniile publice care promovează cunoștințele și abilitățile necesare în astfel de momente trebuie să fie încurajate, pentru a putea face diferența, diminuând astfel riscurile și efectele negative generate de situațiile de urgență.

Vă mulțumesc tuturor celor care faceți parte din sistemul de protecție civilă: pompieri, salvamontiști, piloți, medici, paramedici, asistenți, salvamari, precum și personal tehnic, administrativ, voluntari, fără de care misiunile de salvare nu ar putea fi realizate cu succes. Apreciez în mod deosebit curajul, solidaritatea, devotamentul și profesionalismul de care dați dovadă zi de zi, la fiecare intervenție sau misiune umanitară, pentru a-i proteja și salva pe ceilalți.

Vă urez multă sănătate și succes în activitatea dumneavoastră!

NU UITA!

Esti martorul unui eveniment sau ai informaţii care ar putea deveni o ştire?

Trimite-ne un mesaj la numărul 0742.566.653, WhatsApp, Signal sau Telegram

ZIUA ONLINE ZIARUL CARE ȚINE CU ROMÂNUL

Reclame: https://ziuaonline.com/reclame/

Pagină: https://www.facebook.com/ziuaonlinesb/

Grup: https://www.facebook.com/groups/918635891535002/

ZIUA ONLINE PREZENTĂ LA DATORIE!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *