Ziarul care ține cu românul

Vizita de stat a Președintelui României, Klaus Iohannis, în Republica Arabă Egipt

Vizita Președintelui României la Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica” împreună cu premierul din Luxemburg

Președintele României, Klaus Iohannis, a efectuat, în data de 27 octombrie 2021, o vizită de stat în Republica Arabă Egipt, la invitația omologului său, Președintele Abdel Fattah El-Sisi.

Vizita s-a înscris în cadrul dialogului bilateral fructuos din ultimii ani, precum și în contextul aniversării în 2021 a 115 ani de relații diplomatice dintre România și Republica Arabă Egipt.

Programul vizitei Președintelui României a cuprins întrevederi cu Președintele Republicii Arabe Egipt, Abdel Fattah El-Sisi, precum și convorbiri oficiale cu Președintele Camerei Reprezentanților, Hanafy Ali El-Gebaly, respectiv cu Președintele Senatului din Parlamentul egiptean, Abdel-Wahab Abdel-Razeq.

Discuțiile Președintelui României cu înalții oficiali egipteni au evidențiat stadiul excelent al relațiilor bilaterale, bazate pe o prietenie solidă, caracterizată prin încredere, o istorie apropiată îndelungată și respect reciproc.

Totodată, discuțiile oficiale au prilejuit un schimb de opinii cu privire la posibilitățile concrete de a aprofunda cooperarea în cadrul dialogului politico-diplomatic la toate nivelurile, precum și susținerea și stimularea progreselor recent înregistrate în dialogul economic și sectorial dintre România și Egipt.

În cadrul întrevederilor bilaterale s-a discutat și despre stadiul Procesului de Pace în Orientul Mijlociu, Președintele României exprimând speranța unor evoluții pozitive și sprijinul țării noastre, pe baza pozițiilor cunoscute, pentru avansarea acestui proces, cu accent pe necesitatea detensionării situației de securitate din zonă și continuarea cooperării în domeniul combaterii terorismului, precum și teme de actualitate aflate pe agenda regională și internațională, de interes pentru ambele părți.

Cu prilejul întrevederii cu Președintele Republicii Arabe Egipt, Abdel Fattah El-Sisi, Președintele Klaus Iohannis a evocat nivelul excelent al relațiilor bilaterale, subliniind potențialul important de extindere și diversificare a cooperării economice și sectoriale între România și Egipt, pe fondul interesului politic crescut, dar și al pozițiilor geostrategice ale celor două țări ce ar putea facilita accesarea de terțe piețe prin parteneriate și întreprinderi comune în domenii de interes reciproc.

Președintele României a evidențiat faptul că Egiptul este cel mai important partener comercial al țării noastre în regiunea Orientului Mijlociu extins și a exprimat dorința diversificării și aprofundării cooperării cu Republica Arabă Egipt în domenii strategice precum industria de apărare, transporturi, energie, agricultură, securitate cibernetică, IT&C, educație, turism, sănătate. În acest context, Președintele Klaus Iohannis a salutat organizarea, în marja vizitei, a unui forum de afaceri, care reflectă interesul deosebit pe care companiile românești și egiptene îl acordă oportunităților comerciale și investiționale.

Cu prilejul discuțiilor, cei șefi de stat au convenit asupra necesității de a fi reluate lucrările Comisiei Mixte Economice, prin organizarea în acest an a unei noi sesiuni, la București. Au fost abordate, totodată, perspectivele cooperării bilaterale în domeniul energiei.

Președintele României a exprimat apreciere pentru eforturile întreprinse de Egipt și de către Președintele El-Sisi în vederea consolidării securității la nivel regional, salutând rolul esențial al Egiptului în promovarea păcii și în consolidarea stabilizării în Africa și în regiunea Orientului Mijlociu.

Președintele Republicii Arabe Egipt, Abdel Fattah EL-Sisi, a transmis mulțumiri României pentru donația de vaccinuri oferită Egiptului și a subliniat trendul ascendent al dialogului politico-diplomatic româno-egiptean. Totodată, Președintele El-Sisi a exprimat apreciere pentru susținerea României în procesul consolidării relațiilor între Uniunea Europeană și Egipt.

În cadrul întrevederilor bilaterale cu Președintele Camerei Reprezentanților, Hanafy Ali El-Gebaly, respectiv cu Președintele Senatului din Parlamentul egiptean, Abdel-Wahab Abdel-Razeq, Președintele României a trecut în revistă stadiul foarte bun al dialogului politico-diplomatic și a abordat, alături de înalții oficiali egipteni, perspectivele relației bilaterale, inclusiv din perspectiva stimulării și consolidării la toate nivelurile a dialogului politic, diplomatic, parlamentar, sectorial și economic. Președintele Klaus Iohannis a salutat, de asemenea, recenta înființare a grupului parlamentar de prietenie cu România.

Președintele României a reiterat sprijinul țării noastre pentru consolidarea dialogului dintre Uniunea Europeană și Egipt, subliniind oportunitățile de extindere a cooperării UE-Egipt oferite de formate precum Consiliul de Asociere UE-Egipt.

În cadrul discuțiilor cu Președinții celor două Camere ale Parlamentului egiptean, Președintele Klaus Iohannis a reconfirmat, totodată, importanța pe care România o acordă regiunii Orientului Mijlociu și Africa și necesității stabilității și securității acesteia. În acest context, înalții oficiali au realizat un schimb de opinii cu privire la evoluțiile de actualitate din cadrul dosarelor regionale.

ZIUA ONLINE ZIARUL CARE ȚINE CU ROMÂNUL

Pentru toate informațiile necesare, urmăriți-ne pe Facebook:

Pagină: https://www.facebook.com/ziuaonlinesb/

Grup: https://www.facebook.com/groups/918635891535002/

ZIUA ONLINE PREZENTĂ LA DATORIE!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *